27. novembar. 2009.

yetmen

Siguran sam da je svako od nas makar 10 puta do sada zamišljao da leti. Dok mi sanjamo o tome, švajcarskom avanturisti Yvesu Rossyju (49), poznatom kao Yet Man, to je život. Nije mu bilo dovoljno što je prošle godine postao prvi lik koji je samoinicijativno preleteo Kanal La Manš uz pomoć krila na mlazni pogon, već je nedavno pokušao da ostvari prvi interkontinentalni let u istom stilu.

Čitav pokušaj prenosila je televizija, ali samo nekoliko minuta nakon što je iskočio iz aviona, u sledećem kadru se videlo kako pliva Atlantikom kraj svog padobrana, dok se spasilački helikopter sprema da ga izvuče i spasi. On je izgledao nepovređen, ali razlog za neuspeh je nepoznat; na Twitteru se kaže da je „nebo bilo čisto a more mirno", mada može da se pročita i da je „vetar bio težak tog dana".

Rossy je planirao da preleti 38,5 km preko Gibraltarskom prolaza, i da nakon što će iskočiti iz aviona iznad Tangera u Maroku, brzinom od 230 km/h sleteti u Atlenterru na jugu Španije 13 minuta kasnije. Ovog puta, za ovaj poduhvat moraće da sačeka neki drugi dan (i verovatno drugo krilo).

Njegovo krilo raspona 2 metra od ugljeničnih vlakana, pričvršćeno na njegovim leđima, pokretano je sa 4 mala mlazna motora. Upravlja se pokretanjem tela, ali čak i prosečan Srbin mora da prizna da u čitavom projektu ima puno stvari koje mogu poći po zlu. Pre leta, Rossy je izjavio okupljenim medijima: „Uvek imam plan B. Mogu da odbacim krilo i otvorim padobran. Ako sletim u vodu, tu su ljudi da me vade."

Nažalost, tog dana plan B je bio plan A.

yetmen2

Yves Rossy prilikom letošnjeg 35-kilometarskog preletanja Lamanša. Tom prilikom je iskočio iznad Cap Gris Neza u Francuskoj sa 2.000 metara visine i uključio svoje mlazne motore na krilu rasopna 2,5 m. Brzinom od 215 km/h sleteo je kraj Dovera. Njegov poduhvat su prenosile 164 zemlje. Tom prilikom Yves je izjavio: „Ja sam samo normalan čovek!"

yetmen3

Mama, vidi šta ja mogu!", izjavio je Yves, nasmešio se i iskočio u ambis.

 

Prethodni članak:

Leteći čovjek preletio La Manche
(Razno/Istraživanja)

Nakon petominutne zračne probe letećeg krila u maju ove godine i dva odgađanja leta ovog tjedna zbog lošeg vremena, jučer je 49 godišnji pilot velikog putničkog aviona Yves Rossy kao prvi čovjek-ptica ...
nedelja, 28 septembar 2008
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...