pdf

Među kosmičkim zaluđenicima u SAD, misija „Apolla 8" predstavlja najčešći sinonim za Božić! Naime, 1968. NASA je donela u to vreme suludu odluku da pošalje tročlanu posadu oko Meseca i tako predupredi sovjetske napore u tom smeru. Letevši oko Meseca, Borman, Lovel i Anders su prekraćivali vreme čitajući – Bibliju. .


Gemini-na-MesecuP

osada je tada bila poslata samo sa Komandnim i Servisnim Modulima, i ta misija se često smatra jednom od najvećih Nasinih rizika u istoriji trke za osvajanje kosmosa. Ali mnogo pre nego što je NASA uopšte razmišljala o misiji „Apolla 8" , već su postojali odvažni planovi za američku lunarnu misiju. Početkom 1961. godine, agencija je razmatrala misiju slanja ljudi na Mesec, pa čak i sletanje na površinu, pomoću broda „Gemini".

Američki kosmički program „Gemini" započet je decembra 1961. pod originalnim imenom „Mercury Mark II" . Zamišljen tako da se osloni na mnogo veću i složeniju kapsulu nego što je bila „Mercuryjeva", program je imao za cilj da zadrži Nasu u kosmosu i reši mnogobrojne probleme vezane za profil lunarnog leta pre nego što se stvarno krene ka Mesecu. U to vreme „Apollo" se već nalazio u početnim fazama planiranja, kao brod za Mesec predviđen za trojicu putnika. Tokom oktobra 1962. godine, „McDonnell Aircraft Co.", kompanija koja je proizvodila „Mercuryje" i „Geminije", objavila je opsežnu studiju o mogućim lunarnim misijama drugačijeg tipa. Najzanimljivija je bila ideja sa modifikovanim letilicama tipa „Gemini".

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(14 strana, 3,10MB)
download

pdf

gemini-presek copy


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...