Astronautika: istorija

Sasvim kratke biografije nekoliko slavnih astronauta:

Džon Glen, Džon Jang, Harison Šmit


 

Glenn
Džon Glen (John Herschel Glenn, Jr. rođen 18. jula, 1921.) penzionisani američki astronaut, senator SAD, prvi amerikanac koji je obleteo Zemlju i peti čovek u svemiru. Bio je vojni pilot i jedan od čuvene sedmorke „Merkjuri“ (grupa elitnih američkih vojnih pilota koji su 1958. odabrani da postanu prvi američki astronauti).
Leteo je u misiji Friendship 7 februara 1962. Kasnije odlazi u penziju i postaje senator. Ali 29. okotobra 1998. ponovo se našao u kosmosu i to kao najstariji čovek koji je leteo u svemir (u spejs šatlu Discovery). Tada je imao 77 godina. Danas, uz Skota Karpentera, jedini je živi član Merkurijeve sedmorke.
 
 
Yang
Džon Jang (John Watts Young, rođen 24. septembra 1930.) američki astronaut u penziji, mornarički oficir, probni pilot i inžinjer aeronautike. Deveti je čovek koji je kročio na Mesec (1972. kao komandir misije Apolo 16).
Jang je astronaut sa najdužom kraijerom do sada. Tokom 42 godine leteo je šest puta u svemir. Jedini je astronaut koji je pilotirao sa četiri letelice različitog tipa: Gemini, Apolo - servisni modul, Apolo - lunarni modul i spejs šalt. Sem toga vozio je i lunarni rover na Mesecu.
Nasu je napustio 2004.
 
 
Harrison Schmitt
Harison Šmit (Harrison Hagan "Jack" Schmitt, rođen 3. jula, 1935.) američki geolog, peznionisani Nasin astronaut, univerzitetski professor I bivški senator iz Novog Meksika.
Bio je dvanaesti i poslednji čovek koji je kročio na Mesec (pretposlednji koji je boravio na Meseu pošto je na kraju misije u mesečev modul ušao pre svog kolege Judžina Cernana) kao član posade Apola 17.

 


Legendarni astronauti

Jurij Gagarin

Pedeset godina od kosmičkog leta Terješkove

TAJNE VALENTINE TERJEŠKOVE


 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 6 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...