Astronautika: istorija

MisijeMoon 1Trening za misiju Apolo 11

Lansiranje novih sondi na Mesec je pobudilo interesovanje za letove na Mesec, kao i podsećanje na ranije letove, pogotovo one sa ljudskom posadom. Dosta podataka o letovima Apolo misije možete naći na sajtu http://apolloarchive.com. Verovatno najzanimljiviji deo ovog sajta je arhiva fotografija. Tu su skenirani filmovi i snimci nastali u svim misijama Apolo kao i fotografije sa treninga i priprema za let.  Pored nekih slika se nalazi i kratak komentar o onome šta  je na slici. Iste fotografije, ali daleko preglednije i složene u albume možete videti na https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums. 

MisijeMoon 3LRO misija

Manje atraktivni ali možda zanimljiviji su snimci koje je načinio LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) koji oko Meseca leti od  2009, godine.  Prilikom preleta on svojom kamerom LROC pravi snimke, sa visine od 50 km, u vidu trake koji zahvataju prostor oko 2,5x26 km, sa rezoucijom od 0,5 m po pikselu. Svi snimci su sa podacima o vremenu, rezoluciji, uglu pod kojim padaju sunčevi zraci i sl. su dostupni na sajtu http://lroc.sese.asu.edu.

MisijeMoon 4

Tu je i veliki broj čalanka u kojima su opisani interesantni objekti na mesecu, pa i mesta sletanja Apolo misija. Na snimcima se mogu videti ostaci lunarnog modula, tragovi kuda su se kretali astronauti kao i uređaji koje su ostavili.Apolo 11 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/59
Apolo 12 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/61
Apolo 14 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/62
Apolo 15 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/63
Apolo 16 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/66
Apolo 17 - http://lroc.sese.asu.edu/featured_sites/view_site/56

Izborom opcije iz 'View site as' možete izabrati različite prikaze od pojedinačnih fotogafija do fotografije na kojoj su ucrtani i označeni detalji i putanje kojima su se kretali astronauti. Posebno je interesantna opcija 'Temporal Traverse' jer vam daje animaciju kretanja astronauta i transkript njihovog razgovora. Kod misija koje su imale više izlazaka iz modula (EVA) možete da selektujete onaj koji vas interesuje.Ispratite i linkove koji se nalaze na dnu stranice i vode ka drugim člancima vezanim za Apolo misije. Svakako istražite detaljnije ovaj sajt.Evo i ideja za one koji vole da rešavaju probleme i da se igraju istraživača.

  • Kao način prikazivanja izaberite pojedinačne slike. Kliknite na neku od prokazanih slika. Koristeći dugmad  +  i  –  smanjite sliku dok ne vidite celu traku. Sada se postavite u ulogu istraživača koji je upravo dobio snimak, zumiraje sliku i pronađite mesto sletanja.
  • Sliku koju ste izabrali snimite kod sebe na računar. Sliku otvorite u nekom programu za crtanje naprimer Inkscape, podesite jedinice mere u pikselima i znajući koliko je metara po pikselu izmerite neka rastojanja ili prečnik osnove LEM-a koji je ostao na mesecu.
  • Na gornji način izmerite dužinu senke i na osnovu ugla pod kojim padaju Sunčevi zraci izračunajte visinu platforme lunarnog modula. Podatak o tom uglu je ’ Incidence Angle ’ i predstavlja ugao između vertikale i pravca sunčevih zraka. Rezultat bi trebalo da je oko 3,25 m.

MisijeMoon 2Trening za misiju Apolo 11

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...