Astronautika: istorija

kina rusija mjeseceva baza 1

Kinezi i Rusi pozivaju na suradnju

Nacionalne svemirske agencije Kine i Ruske Federacije desetljećima surađuju na području svemirskih tehnologija. Ponajbolje je to vidljivo u velikom prijenosu tehnologija koje Kina danas koristi pri letovima u svemir. Oslonac na Ruska iskustva i znanje te samostalni razvoj i nadogradnje postojećih riješenja uz „malo posuđivanja“ dokumentacije od cijelog svijeta doveli su Kinu na pijedestal svemirskih sila. Uostalom, nova utrka tko će prije ostaviti (moderne) ljudske stope na našem prirodnom satelitu dirigirana je upravo Kineskim napretkom i uspjesima. 

U ovom trenutku više od deset država potpisalo je ugovore u suradnji na projektu gradnje baze na Mjesecu. Više od trideset eminentnih znanstveno-tehničkih institucija iz drugih država a Kina i Rusija očekuju zajedništvo više od pedesetak država. Posljednja od pristupnica je Republika Srbija (https://spacenews.com/serbia-becomes-latest-country-to-join-chinas-ilrs-moon-base-project/ ). Gledamo li ovaj projekt objektivno, radi se o potpuno realnom, megalomanskom, projektu koji će podignuti razvoj i napredak država koje budu sudjelovale.

kina rusija mjeseceva baza 2

Više informacija možete pronaći ovdje; https://spacenews.com/china-wants-50-countries-involved-in-its-ilrs-moon-base/ . Projekt će trajati desetljećima, a u dosadašnjem vremenu veliki broj tehnologija, postupaka i misija već je odrađen. Zanimljivo je spomenuti kako ovom „svemirskom nju dilu“ može poslati prijavnicu i država, odnosno institucija, koja nije primjerice u BRICSu, odnosno koja se nalazi u tkz. „zapadnoj sferi utjecaja“.

Nama se još uvijek čini kako „hollywood“, bez konkurencije, putuje svemirom. Nije više tako, istok je desetljećima marljivo radio i napredovao. Svijet se promijenio a svemir je i dalje izazov za čitavo Čovječanstvo. Što se nas svih tiče glasamo za tucet baza na Mjesecu, sa desetinama državnih zastava. Što više novaca, vremena, znanja, iskustva, istraživanja potrošimo na svemir manje će toga ostati za prizemne ljudske gadosti kojima smo svjedoci na Zemlji.

Mjesec, naša sljedeća popravna postaja da postanemo dostojni svemirci!

kina rusija mjeseceva baza 3

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...