Astronautika: istorija

amblemOrbitna stanica 'Mир' je započela s radom – u okviru kosmičkog programa SSSR-a – 20. februara 1986, na dan kada je lansiran njen glavni modul, tzv. 'Bazni blok', čija funkcija je bila da pruži smeštaj posadi i kontroliše sisteme stanice.

 

Modularna struktura je omogućavala da se tokom sledećih 10 godina stanica postepeno proširuje spajanjem novih elemenata, prvenstveno namenjenih naučnim istraživanjima u raznim oblastima. Danas se smatra da 'Mир' predstavlja jednu od nezaobilaznih prekretnica u istoriji našeg osvajanja kosmosa. Sa 5510 dana provedenih u orbiti i 86.331 krug oko Zemlje, daleko su premašene i najoptimističkije prognoze sovjetskih inženjera, tehničara i naučnika koji su je projektovali i učestvovali u gradnji: 15 godina rada, 39 misija u kojima je sudelovalo ukupno 104 kosmonauta iz 12 država, ukupno 111 lansiranja modula i servisnih brodova, izvršenih preko 30.000 eksperimenata, više od 11 tona opreme za naučna i tehnološka istraživanja i proizvodnju, 27 međunarodnih programa koji su razvijeni i mnogo drugog ... nastala je čitava generacija muškaraca i žena koji su živeli i radili za kosmos.

Mir Space Station
Stanica Mir, pogled iz spejs šatla

O STANICI MIR, USKORO ELEKTRONSKA KNJIGA DRAŠKA DRAGOVIĆA!!!

O toj stanici pisali smo više članaka u njeno vreme, a opisali smo i njen kraj. Evo da se podsetimo te stanice nekoliko članaka o njoj:

MIR - istorija stanice

Sećate li se ovog snimka?

http://static.astronomija.org.rs/nauke/istorija/letovi/mir/mir.htm

http://static.astronomija.org.rs/nauke/istorija/letovi/mir/index.htm

http://static.astronomija.org.rs/nauke/istorija/letovi/mir/mart.htm

http://static.astronomija.org.rs/nauke/istorija/letovi/mir/kadapada.htm

NEZVANIČNO: postoje naznake da će se ovim povodom uskoro pojaviti elektronska knjiga o Miru. 


Dodaj komentar