Ako je 21. jun u Srbiji, da li je 21. jun i u Australiji?

Odgovor je: da, većim delom dana. Zbog različitih vremenskih zona, kada je  u Srbiji 6 sati popodne u Australiji je već započeo sledeći dan. Ali ako se pitanje odnosi na to da li su kalendari isti na obe hemisfere, odgovor je pozitivan. Dok 21. jun označava početak leta u Srbiji, u isto vreme označava i početak zime u Australiji. Na severnoj polulopti, danas je letnja dugodnevica (solsticijum) - trenutak kada je Severni pol maksimalno nagnut ka Suncu.

Na severnoj hemisferi ovaj dan će trajati najduže u godini. Neki narodi slave ovaj dan iz muziku, plesove i darivanja (negde se slavi i 24. juna).

Nravno, sve to je obrnuto na južnoj polulopti, gde ovog dana pada zimski solsticijum, kada je dan najkraći u godini a noć najduža.

Od danas, dani su ponovo sve kraći, i to će se nastaviti sve do početka zime.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 22 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...