Rešio sam da malo radim i na snimcima u rano jutro. Na odabrano mesto snimanja stigao sam u 4:06 ujutru. Kraj maja, a ja u perjanoj jakni. Bilo je 9 stepeni Celzijusa, sva sreća bez vetra. Skakućem po kamenju na obali, oko mene tišina, mrak, samo svetla daleko na obali, neke ptice se već oglašavaju i s vremena na vreme neka vodena životinja pljusne po vodi (kasnije sam video da su tu u blizini plivale patke i jedan labud). Mesec u poslednjoj četvrti lebdi na jugoistočnom nebu i daje odsjaj na jezeru Ontario.

Približava se dugodnevica (engl. “summer solstice”), ove godine na severnoj hemisferi ona će nastupiti 20. juna. Neki od čitalaca AM će poželeti da budu prisutni i da gledaju na istok u trenutku izlaska Sunca u toku najdužeg dana u godini, a mnogi će biti budni u toku leta rano ujutro, pa hajde da podsetim čitaoce AM na članak “Sumraci”

I sad ću se držati te definicije.

Astronomski sumrak

Astronomski sumrak ovoga jutra počeo je kada je Sunce bilo na 18 stepeni ispod horizonta, a to je bilo u 3:20 ujutru. U tom trenutku nisam bio prisutan na mestu snimanja, ali nisam ništa ni propustio. Tek od tog trenutka možemo očekivati postepeno pojavljivanje prvih, jedva vidljivih znakova plave boje na horizontu. U vreme kad sam došao, malo plave boje je već bilo vidljivo, ali fotoaparati to ne mogu da zabeleže, nebo je na slikama i dalje crno. Moguće je dobiti informaciju o svetlosti na istočnom nebu ako podesite aparat na jako visoku osetljivost, ali onda nećete dobiti realne boje. 

Zbog početka svitanja, posmatranje astronomskih objekata postaje otežano, a na istoku gde se pojavljuje blago svetlo, posmatranje više nije ni moguće. 

Nautički sumrak

U 4:22 centar Sunca dolazi na 12 stepeni ispod horizonta i počinje nautički sumrak. U ovom trenutku, plavičasta boja na horizontu je više vidljiva i golim okom i okom fotoaparata, sada aparat može lepo da snimi nebo. I, evo najpribližnije kako je to izgledalo:

C146 009 b2 700 nauticki sumrak

Ukoliko ne vidite malo plave boje na slici, promenite ugao gledanja ekrana računara ili ekrana mobilnog telefona, nagnite gornji deo slike bliže vama. Ovo je trenutak kada prestaje navigacija na moru pomoću zvezda, ali “još ne sviće rujna zora”.

Građanski sumrak

U 5:04 centar Sunčevog diska je bio na 6 stepeni ispod horizonta i tada je počeo građanski sumrak. E, otprilike u to vreme (pa i desetak minuta ranije) pojavljuje se ono poznato “užareno nebo”, evo slike:

C146 062 b2 700 gradjanski sumrak

Dan, "zlatni sat"

U 5:39 centar Sunca prividno dodiruje horizont i počinje dan. Na sledećoj slici, bela boja u donjem desnom uglu još nije Sunce, to je samo jak odsjaj Sunca na nebu, preosvetljen detalj.

C146 159 a2 700 pocetak dana

Ulična svetla mogu da se gase (pa i jeste već bilo prilično svetlo), a sledećih sat vremena, svetlost niskog Sunca daje karakteristične žute i narandžaste boje, pa se to doba dana naziva “zlatni sat” (engl. “golden hour”). Neki smatraju da “golden hour” traje i do 3 sata nakon izlaska (ili pre zalaska) Sunca.

Eto, sad smo se podsetili sumraka i videli njihove primere.

Oprema korišćena pri snimanju:

- Canon 5D mk1 (da, namerno, da budu sto krupniji pikseli, a uz to mk2 opasno vuce u crveno)
- stari, dobri Zeiss MC Sonnar 4/300mm DDR
- dva stativa (jer Cajs je mrcina)
- daljinski okidač
- baterijska lampa
 
Parametri snimanja:
T(naut) = 5 s., T(gradj) = 1/3 s., T(dan) = 1/200 s.
F = 8
ISO 100 ASA
RAW
31. maj 2024
mesto snimanja: Misisaga, Kanada

Još fotografija Ljubomira Pavkovića:

Author: Ljubomir Pavković

Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 6 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije