fotoaparatB

Vreme je bilo lepo i odlučio sam da vidim zanimljiv događaj na nebu sa tri nebeska tela: Saturn i Jupiter u odmakloj konjukciji i Mesec koji je početkom jula 2020. prolazio pored njih. Znao sam unapred da će pun Mesec kvariti sliku i ispunjavati je belinom, ali sam hteo da probam snimanje, konjukcija Saturna i Jupitera je retka pojava.

C86 705 a1 700 copy

Stavite kursor na fotografiju. 

C86 706 a1 700 copy

Prvog dana, zapravo u noći između 3. i 4. jula, Mesec je još uvek bio daleko od Jupitera, pa da bih obuhvatio sva tri nebeska tela u jednom kadru na APS formatu senzora, morao sam da koristim širokougaoni objektiv. To su slike 1 i 2 i baš su dobrodošle da se vidi pozicija Saturna i Jupitera u odnosu na okolna sazvezđa.. Strelčeva zvezda Kaus Australis se još uvek vidi na slici 1, tik iznad krova dole desno. Na slici 2 se ta zvezda više ne vidi, ali plave linije ukazuju na njenu poziciju i zato se lako može naći na slici 1. Beli pravougaonik na slici 1a govori šta će biti uvećano.

C86 705 b3 isizb1na700 copy

Bio sam prijatno iznenađen kada sam na uveličanom snimku 1b video dve tačkice na mestima gde su Galilejevi sateliti. Te noći kao i svake sledeće, jedino Kalisto je bio daleko sa leve strane Jupitera, ostalo «društvo» je bilo sa desne strane. 

C86 717 a1 700 copy

Stavite kursor na sliku

C86 717 b3 isizb1700 copy

Iduće noći, između 4. i 5. jula, Mesec je već bio osetno bliži Jupiteru, pa sam pri snimanju koristio normalni objektiv, slika 3. Isto kao i kod slike 1, slika 3b je uveličan beli okvir sa slike 3a. Sajtovi sa pozicijama Galilejevih satelita govore da su tada Evropa i Jo bili blizu leve strane Jupitera. Pošto ta dva objektiva koja sam do tada koristio nisu pogodni za tako sitne objekte, zato na slikama 1b i 3b nisam obeležavao satelite Jupitera. Sačekao sam sledeću noć da bih koristio jači objektiv i bio sigurniji u njihove položaje. 

C86 720 a1 700 copy

Stavite kursor na sliku

C86 720 b3 isizb1700 copy

I onda dolazi ta treća noć: između 5. i 6. jula, kada je bila skoro prava konjukcija Saturna, Jupitera i Meseca. Pri snimanju sam koristio teleobjektiv koji je od nastalog trougla ispunio skoro ceo kadar i tako je i celokupna slika postala vernija. To je slika 4 na kojoj su nebeska tela krupnija pa je Saturn (gore levo) dobio malo crvenkasti ton, a uvećanje na slici 4b pokazuje preciznije položaje sva četiri Galilejeva satelita moćnog Jupitera.

C86 736 a1 700 copy

Četvrte noći, Mesec odlazi dalje na istok, slika 5, i ostavlja dva gasna džina da se i dalje polako udaljavaju jedan od drugog. 

Ljubomir Pavković

Kanada

 

Još nekoliko fotografija Ljubomira Pavkovića:

 


Komentari  

Neđo
0 #8 Neđo 20-07-2020 10:25
Zahvaljujem svima na odgovorima. Aplikacija je:

https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.bizcalc.jupitergalileanmoons&hl=sr.

Mada se pozicije poklapaju i sa:

https://skyandtelescope.org/wp-content/plugins/observing-tools/jupiter_moons/jupiter.html

Vrijeme je dobro, prikazuje UTC, koje je trenutno 2 sata iza naseg. Nisam primijetio da aplikacija ima moju lokaciju, ali to pretpostavljam da uzima u obzir. Moguce i najrealnije je da je problem do nase atmosfere.

Sinoc je recimo nebo bilo dosta cistije i jasno sam vidjeo tri mjeseca. Io je bio dosta blizu Jupiteru a po dosadasnjem iskustvu, ne mogu ih vidjeti ako su blizu a nalaze se izmedju planete i jos jednog mjeseca. NEOWISE je takodje locirana, jer sam se par noci jurio sa oblacima i svjetlima gradske rasvjete. Sinoc je posmatrana iz udobne bastenske stolice, slike nemam, sem da snimim sa svog storage-a iz glave :)

Sto se tice ciscenja optike, vidim da to ne vrijedi truda, svakako sam vec poceo da cackam po temama "sta je bitno kod izbora teleskopa" jer mislim da ce to biti sledeci korak :)
Ljubomir
0 #7 Ljubomir 19-07-2020 01:40
-
- Ako ste primetili prljavstinu unutar dvogleda, onda sigurno i to utice na uocavanje sitnih objekata. Ako je dvogled stajao u nekoj vlaznoj prostoriji (recimo podrumu), pored prasine na staklima se mogu pojaviti i sitne gljivice koje jos vise ometaju sliku. Ciscenje je bolje da izvrsi neko strucno lice, a sastavljanje rasklopljenog optickog instrumenta MORA izvrsiti neko strucno lice jer treba precizno podesiti centre svih sociva u jednu liniju. Danas se pri proizvodnji dvogleda i objektiva za foto-aparate za tu svrhu centriranjakori ste precizne laserske masine u fabrikama i ne verujem da to neko moze da uradi uspesno kod kuce. Mozda se kod tih starih sovjetskih dvogleda moze sve uraditi rucno. Pozovite neki centar za servis optickih instrumenata ili foto-aparata, ali mislim da ce ciscenje kostati vise nego (sada polovna) cena tog dvogleda.
-
- Svaki opticki instrument ima svoju tzv. maksimalnu moc razlaganja, obicno datu u lucnim sekundama, a to je obicnim jezikom receno: uocavanje sitnih objekata. Po onome sto ste napisali rekao bih da ste na granici moci razlaganja Vaseg dvogleda, pa nekad vidite 4 satelita a nekad samo 2. Ali ako ste jednom upseli da vidite sva 4, i to je dobar rezultat.
-
Ljubomir
0 #6 Ljubomir 19-07-2020 01:39
-
- Nedjo, moguce je da Vam atmosfera ometa uocavanje sitnih objekata. Da, leti se atmosfera brzo napuni vodenom parom pa naoko deluje vedro nebo, a u stvari je atmosfera gusta.
-
- Na sajtovima za pozicije Jupiterovih satelita (ili aplikacijama za mobilne telefone) treba upisati tacno vreme posmatranja najcesce prema Grinicu (UT) sto je za Srbiju UT+1. Ponekad ti sajtovi traze tacnu Vasu pozciju u koordinatama (geografska sirina i duzina, sto je za Beograd 44N, 20E), pa tu mogu nastati greske.
-
- Primetio sam da kad su Jupiterovi sateliti blizu samog Jupitera da sajtovi za njihove pozicije malo pogrese. Satelit treba da prodje ispred ili iza Jupitera i tacno vreme kada nece biti vidljiv ti sajtovi promase za sat-dva. Jupiter je gasovit pa je vreme ulaska u njegovu atmosferu rastegljivo. Ako sva cetiri satelita treba da su daleko od Jupitera, onda je moguce da je problem u nasoj atmosferi ili prljavstini na staklima.
-
marino1
0 #5 marino1 18-07-2020 12:49
neđo;
provjeri da li ti na app ispravno podesena lokacija i vrijeme...bravo za opazanje dalekozorom..
ko sto zorkic rece, ima nekoliko njih koje znamo a da znaju rastaviti opticke instrumente, oni koji ih nakon toga znaju i sastaviti (a da isti pri tome rade) su nesto rijedji likovi :)
Aleksandar Zorkić
0 #4 Aleksandar Zorkić 17-07-2020 18:21
Citat Neđo:
Prekjuce poslah komentar na ovu vijest, ali vidim da ga nema pa cu ponovo. Elem, narednih dana sam uspio vidjeti po 2-3-4 Jupiterova mjeseca. Aplikacija koja pokazuje njihove polozaje mi kaze da ih recimo mogu vidjeti sva cetiri, a u praksi vidim recimo jedan ili dva. Ukoliko je vedro nebo, sta je razlog nevidljivosti ostalih? Da li zemljina atmosfera (na oko bez oblaka) moze biti mutna i da to smanjuje vidljivost?

......

Da li je uopste moguce ocistiti optiku iznutra jer vidim da ima neke prasine sa unutrasnje strane? Dvogled je star 40 godina, sovjetske proizvodnje.

Svakog dana u AM stigne nekoliko desetina spam komentara koji se onda jedan po jedan brišu. Moguće je da se u brzini ponekad izbriše i nešto što ne bi trebalo.
2. Koja aplikacija je u pitanju i da li su datum, čas i lokacija posmatranja tačno podešeni?
3. Ima onih koji zbilja sve mogu objektiv da sastave, očiste i ponovo sastave.
Neđo
0 #3 Neđo 17-07-2020 12:53
Prekjuce poslah komentar na ovu vijest, ali vidim da ga nema pa cu ponovo. Elem, narednih dana sam uspio vidjeti po 2-3-4 Jupiterova mjeseca. Aplikacija koja pokazuje njihove polozaje mi kaze da ih recimo mogu vidjeti sva cetiri, a u praksi vidim recimo jedan ili dva. Ukoliko je vedro nebo, sta je razlog nevidljivosti ostalih? Da li zemljina atmosfera (na oko bez oblaka) moze biti mutna i da to smanjuje vidljivost?

Sinoc sam pokusavao da nadjem Neptun, on je koliko sam izguglao na granici vidljivosti za dvogledom ovih karakteristika. Nasao sam dvije svjetlece tacke za koje sam sumnjao da mogu biti plava planeta, ali nisam siguran koji je. Mada, noc nije bas bila najbolja, probacu ponovo, a ako ne bude bolje, onda idem van grada :)

Da li je uopste moguce ocistiti optiku iznutra jer vidim da ima neke prasine sa unutrasnje strane? Dvogled je star 40 godina, sovjetske proizvodnje.
Ljubomir
0 #2 Ljubomir 11-07-2020 06:54
-
- Nedjo, moguce je. Malo vezbe svake noci i trebalo bi da uspe. Preporucujem da koristite stativ na kojem bi ste ucvrstili dvogled, ali posto je tesko naci takav stativ i dvogledi cesto nemaju navoje za stative, onda oslonite dvogled na neku torbu.
-
- Na zalost, ljudske oci nemaju sposobnost kumulativnog snimanja, dakle sabiranja svetlosti u toku duzeg vremenskog intervala kao sto to mogu foto-aparati. Zato mi i kroz dvoglede i kroz teleskope sve zvezdice vidimo kao tackice. S druge strane, ako bi ste cak i Vas skroman dvogled usmerili na film ili senzor, tu bi pljustalo od svetla.
-
- Logicno, ako ste videli Evropu, morate jednom uociti bar Ganimed koji je najveci od sve njene "brace".
-
Neđo
0 #1 Neđo 10-07-2020 14:35
Sinoc sam malo gledao dvogledom, uspio sam da uocim Evropu, lijevo od Jupitera, oko nekih 23h. Po aplikaciji, sva cetiri Galileova mjeseca su trebala biti vidljiva u to doba, ali ja nisam uspio vidjeti ostala tri. Sumnjam da je Io bio odma sa desne strane, ali to ne mogu da garantujem.

Da li je moguce uopste vidjeti sva cetiri sa 7x50 dvogledom?

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži