fotoaparatB

Ovaj prilog mogu nazvati: «Venera i vrba (pre kiše i posle kiše)», a mogu i «Uticaj atmosfere na fotografisanje».

Nisam stigao da ove snimke pripremim ranije, evo ih sada. Tokom maja meseca ove godine, dok sam posmatrao Veneru na zalasku, uočio sam zanimljiv motiv sa siluetom vrbe i Venerom. Vrba je tek bila potkresana i davala je neki poseban, malo sablasan utisak u sumraku. Želeo sam baš takve boje: samo plavu i crnu, uzeo sam foto-aparat i stativ i to snimio. Nakon što sam snimak pogledao u računaru, shvatio sam da je tamniji nego što sam zamislio, pa sam odlučio da ponovo snimim isti kadar. Sledeći dan 14. maja, bilo je oblačno na zapadu tokom zalaska, pa sam ideju morao opet da ostavim za sledeći dan. E, taj, drugi po redu sledeći dan, a to je bilo 15. maja, ujutru je tako pljuštala kiša, da se ne sećam kad mi je neko tako dobro oprao auto. U toku dana nebo se razvedrilo i poslednji oblaci su se razišli samo pola sata pre nego što sam izašao na snimanje. To je bilo baš ono što sam tražio, kao da je nebo znalo za moju ideju. 

Kada sam sve lepo podesio, snimio sam vrbu u isto vreme i istom eksponažom kao dva dana ranije. Pazio sam na svaki detalj, ali je snimak bio tamniji. Morao sam da korigujem eksponiranje da bih dobio bolju sliku. Osim toga, pored sveg mog truda i nekoliko proba, snimak je ostao dosta drugačiji. Nisam uspeo da ponovo dobijem onu prvu potpuno plavo-crnu sliku: nebo je bilo tamnije, a na horizontu se pojavio crvenkasto-narandžasti pojas kojeg nije bilo dve noći ranije. Jednostavno – drugačiji atmosferski uslovi, stvorili su dve različite fotografije. Čitaocima AM ostavljam obe verzije, kome se koja više dopada.


Ljubomir Pavković

Kanada

C84 587 a1 700 copy squashed

C84 635 a1 700 copy squashed

  montaza C84 587626 squashed

 

Još nekoliko fotografija Ljubomira Pavkovića:

 


Komentari  
Ljubomir
0 #2 Ljubomir 08-07-2020 05:00
-
- Snimano je u RAW, a WB je bio Auto.
-
milan 2
0 #1 milan 2 07-07-2020 23:39
Jel snimano u JPG? Jel WB bio na auto? Ako ne, koliko je u Kelvinima bila vrednost za oba snimka? Ovde se WB drastično razlikuje što je realno i jedina razlika.
Dodaj komentar