Selo Mladenovo se nalazi 42 kilometra levo od Novog Sada, u opštini Bačka Palanka. Ima 3000 stanovnika, mesnu zajednicu, školu, spomenik partizanima i opservatoriju. E u tu opservatoriju smo nas desetak iz projekta ELECTRA otišli juče, u subotu 10. septembra 2022. godine. 

Opservatorija je ucrtana i na Googleovoj karti i evo je:

GEarth

Oni koji prate naš projekat ELECTRA sigurno već znaju da uskoro, u nekoliko narednih meseci, ta opservatorija treba da dobije neke vredne astronomske instrumente: moćan teleskop, robusnu montažu, nekoliko filtera, kameru itd. čime će postati prepoznatljiva na mapi ozbiljnih opservatorija regiona. Nakon toga ona treba da se rezultatima dokaže kako bi dobila i status profesionalne opservatorije, što neće biti lak zadatak, ali, s druge strane postojeće ambicije su u najmanju ruku velike!

O tome i o čitavom projektu ELECTRA u Mladenovu su govorili rukovodilac projekta prof. Dušan Mrđa i vlasnik opservatorije Miloš Gagić. Kada dođe vreme o instrumentima i o radu opservatorije ćemo opširno pisati i izveštavati, pravićemo svečano otvaranje na koje će biti pozvani poznati astronomi, astronomski posmatrači, mediji, pravićemo vatromet… zapravo vatrometa neće biti, ali ostalo hoće.

Posle je o svojoj Donkihotovskoj borbi protiv svetlosnog zagađenja govorila Dajana Bjelajac, mlada doktorka nauka, inače takođe članica našeg projekta, koja je i doktorirala baš na temu prekomernog osvetljavanja i sigurno je jedina u našoj zemlji potpuno kvalifikovana da govori o potrebi da konačno povedemo računa o tome kako osvetljavamo prostor. Dajana je sjajna devojka koja govori ubedljivo, puna je podataka i uprkos rudimentarnom nerazumevanju na koje nailazi u svom radu, ipak, metaforički rečeno, vidi svetlo na kraju dugog, mračnog tunela.

A nakon predavanja i izveštaja jeli smo zeca ispod sača, majstora kuhinje Jaroslava Grnje, inače fizičara, gimnazijskig profesora, astrofotografa i radioamatera, koji pravi odličan kulen. 

A sem svega navedenog uspeli smo da posmatramo Sunce kroz solarni teleskopa. Kažem, uspeli, jer su po nebu švrljali neki debeli beli oblaci. Oni koji su prvi put bili na ovoj opservatoriji imali su prilike da se sa njom upoznaju i, kad je pala noć, da bace pogled kroz teleskop na bleštavi Jupiter. Više se nije moglo jer su se ubrzo oblaci sasvim nadvili nad selom, a zatim je došlo i vreme da se ide kući.  

 

AZCL6335 copy

AZCL6299 copy

AZCL6389 copy

AZCL6561 copy

AZCL6485 copy

AZCL6592 copy

AZCL6569 copy

POGLEDAJTE SVE FOTOGRARIJE IZ OVOG ALBUMA (129 fotografija)

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...