11. septembar. 2009.

pozar

Animacija podataka Nasinog AIRS prikazuje koncentraciju i put ugljen-monoksida u dimu iz kalifornijskog požara. Pokrenite animaciju

 

Veliki požar koji je započeo 26. avgusta a traje i danas u Anđeloskoj nacionalnoj šumi severno od Los Anđelosa besni na površini većoj od 57.000 hektara (570 km3). Ugljen-monoksid iz dima ove ogromne vatre se digao u atmosferu na visinu od preko 8,5 km, gde ga je uočio instrument Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) koji se nalazi na Nasinom multinacionalnom satelitu Aqua.

Ovaj film, kreiran uz pomoć podataka sa Nasinog „Eyes on the Earth 3-D" koji se nalazi na NASA's global climate change sajtu, pokazuje trodnevno kretanje ugljen-monoksida na visini od 5,5 km. AIRS je najosetljiviji na CO baš na toj visini, koja predstavlja region u kome se dim najviše širi. Kako se ugljen-monoksid dizao usled toplote i raznosio vetrovima, tako se iz Južne Kalifornije širio preko Nevade i Jute. Kako se dim bude hladio tako će i monoksid da se spušta u niže slojeve atmosfere i znatno da utiče na kvalitet vazduha u Denveru, Solt Lejk Sitiju i Hjustonu.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...