ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Mars Globe

MarsGlobe-logo

Mars Globe
Verzija: 2.2
71.5 MB
Radi na:   iPhone, iPad.
Cena:
Besplatan

Ovaj program koristi isti interfejs kao i program Moon Globe, što je i logično ne samo zato što su oba programa slična, nego i zato što je oba programa pravila ista firma, Midnigh Martian. Razlike ipak postoje, a one su diktirane mnogo većim rastojanjem od nas do Marsa nego do Meseca, jer ima smisla prikazivati koji se sve detalji teleskopom vide na Mesecu, a baš i nema puno koji se detalji sa Zemlje vide na Marsu. Zato i nema prikaza pomoću teleskopa. Ostalo ima.

1 2
Kada uključite Terrain pojave se... ...nazivi objekata

Ukratko: možete naći jednu od 1500 imenovanih reljefnih formi. Naravno, ja sam prvo potražio krater Milanković. Kada izaberete to ime sa spiska People automatski se centrira odnosni krater i pojavi prozorče sa informacijama koje i očekujete: pozicija kratera, prečnik, kratak opis, podatak o personi po kojoj je krater dobio ime. Tu je i sada već neizbežni link ka Vikipediji što vas uvodi u beskrajan svet astronomije na Internetu.

Tu su i prikazi mesta sletanja lendera i rovera, opet sa odgovrajućim prozorom i podacima, linkovima itd.

Postoje zatim razni prikazi Marsove površine: Normal, Grayscale, Night Vision, pa čak i 3D. Posebno atraktivno izgleda elevacioni prikaz.

Da ne zaboravim, tu je i klizač pomoću koga imitirate položaj Sunca u odnosu na planetu, te možete videti Mars obasjan iz raznih uglova što je važno kada hoćete dobro da sagedate reljef.

Kada dotaknete krug pored klizača onda dobijate mogućnost da Mars posmatrate željenog datuma i časa, te možete da vidite kako Mars prlolazi kroz svoje mene.

Milankovic
Opportunity
Elevation Mars

 

 


Mars Globe HD

MarsGlobe-logo

Mars Globe HD
Verzija: 2.2.1
468 MB
Radi na: iPhone, iPad.
Cena:
0,99 dolara

Postoji i HD verzija ovog programa. Ona se plaća i košta otprilike kao dve perece i jogurt ili u dolarima 0,99. Razlika između ove dve verzije je nešto bolja rezolucija kod ove HD verzije.


Još astronomije na telefonu:

SOFTVER


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...