Zarobljeni 2

Dvoje amerikanaca ne znaju ni kad ni kako će se vratiti na Zemlju

Amerikanci danas imaju nekoliko operativnih projekata pilotiranih svemirskih brodova čiji je zadatak odvesti ljude u svemir, putovati do ISSa ili do Mjeseca, te ih sigurno vratiti na Zemlju. Nimalo lak zadatak, naročito kada se imaju u vidu opasnosti koje vrebaju na svakom koraku.

Boeingov prvijenac, svemirski brod Starliner, nakon višegodišnjih ispitivanja  napokon je s posadom (Barry Wilmore i Sunita Williams) lansiran na Međunarodnu svemirsku postaju u Zemljinoj orbiti. Bilo je to 05. lipnja ove godine. Trebao je to biti prvi pilotirani let koji bi potvrdio operativnost ovog tipa svemirskog prometala. Astronauti su se po planu trebali vratiti na Zemlju osam dana kasnije..

Danas, 22.srpnja (više od mjesec i pol dana nakon lansiranja) Wilmore i Williams još se uvijek nalaze na ISSu, baš kao i svemirski brod Starliner. Uzrok? Raketni motori i pomoćni potisnici ne rade kako je planirano, dio sustava uopće ne radi, a dio radi kaotično, nekontrolirano što predstavlja nimalo naivnu situaciju za sigurnost astronauta.

Zarobljeni 1

NASA i Boeing već tjednima pokušavaju dokučiti probleme te iznaći način kako ih riješiti. Iako je u međuvremenu bilo nekoliko najava kako će astronauti uskoro kući, to se neće dogoditi tako skoro. Amerikanci vješto skrivaju pravu sliku problema. U tom smislu NASA je objavila kako se Starliner u slučaju vanredne situacije na ISS smije koristiti kao spasilački brod. No to je za slučaj da zaista nema nikakve druge alternative.Pred inženjerima je vjerojatno najzahtjevniji zahvat popravka pilotiranog svemirskog broda (popravak na daljinu!) u povijesti čovjekovog leta u svemir. Opcije svakako još postoje, no za njihovo rješenje (manevriranje te spuštanje Starlinera s posadom na Zemlju, pa čak i samo odvajanje od ISSa!) trebati će naučiti kako letjeti s „polomljenim krilima“, koristeći glavne, pomoćne i rezervne sustave odnosno njihove kombinacije uz istovremeno gašenje neispravnih i bagovitih sustava. 

Wilmore i Williams sada su dio posade ISSa, uživaju u neplanirano produženom boravku u svemiru. Opcije za povratak u slučaju da se Starliner ne može osposobiti su koristeći SpaceX-ov Dragon ili ruski Soyuz. Svemir nije mjesto koje prašta pogreške, četrnaest nadgrobnih spomenika, četrnaest astronauta i astronautkinja izgubilo je život u američkim svemirskim brodovima do danas!

Boeingovim i NASAinim inženjerima želimo da Starliner osposobe za siguran povratak. Lekcije koje sada nauče doprinjeti će sigurnosti ljudi u svemiru pri narednim lansiranjima ovog tipa letjelica. Barrya i Sunitu želimo vidjeti kako u narednim tjednima ili mjesecima sigurno koračaju Zemljom.

Zarobljeni 3

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...