Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Na Letenci sam upoznao dva burazera koji su me zdušno podržali u mojim povremenim izletima u svet naoružanja. Ovaj text posvećujem njima.

triumf1Protivavionski sistem nove generacije koji može da presretne bilo koji cilj do daljine od 400 km.

Kina je pre par meseci postala prvi kupac odbrambenog protivvazdušnog sistema S-400, potpisavši ugovor sa ruskim državnim dilerom “Rosoboronexportom”. Dugopriželjkivani S-400 “Triumf” (rus. C-400 „Триумф“) predstavlja novu generaciju protivavionskog raketnog sistema konstruisamog da obara bilo koju neprijateljsku metu, ali i da presreće krstareće i balističke projektile na rastojanju od oko 400 km.

Ne smem daobjavljujem detalje ugovora, ali jeste, Kina je stvarno postala prvi kupac ovog ruskog sofistikovanog raketnog sistema,” izjavio je izvršni direktor “RosoboronexportaAnatoli Isajkin u intervjuu časopisu “Kommersant”. “Još jednom podvlačim strateški nivo naše saradnje.” Prodaju je odobrio lično predsednik Ruske federacije V. Putin.

Kako je javila moskovska štampa, Kina je potpisala pristupni ugovor prošlog septembra, potrošivši preko $3 milijarde za nabavku najmanje 6 diviziona S-400. Kinezi već poseduju stariji ruski sistem S-300, i očigledno su bili zadovoljni uslugama. S-400 ima bolje performanse i širi domet od ionako praktički nesavladivog raketnog sistema S-300, čiji domet je ograničen na oko 200 km. Kinezi će dobiti sisteme sledeće godine.

Isajkin je izjavio da “mnoge zemlje” žele da kupe sisteme S-400, ali da će “KIna biti prvi kupac” nakon što proizvođač i najveći ruski isporučilac odbrambenog naoružanja, VKO “Almaz-Antej”, preda prvo Ruskom ministarstvu odbrane. “Uprkos proširenim proizvodnim kapacitetima, problem nam je da isporučimo naše projektile u nekoliko zemalja odjednom,” izjavio je Isajkin “Kommersandu”.

Isajkin je istakao da ako Rusija radi za dobrobit svog kineskog partnera, ona “radi takođe i za svoje dobro”. Rusija trenutno poseduje devet protivavionskih raketnih pukova/19 bataljona opremljenih novim sistemima. Očekuje se da bi do 2020. 56 diviziona bilo naoružano ovim izuzetnim oružjem.

triumf2 triumf3

Sistem ima rusku oznaku 40R6 (S-400). U njegov sastav ulaze: punkt za upravljanje 55K6E sa radarskim kompleksom 91N6E; do 6 raketnih kompleksa 9EŽ6E koji mogu da prate do 100 ciljeva, u čiji sastav ulazi 12 transportno-lansirnih postrojenja; protivvazdušne rakete različite snage i namene; i kompleks sredstava za tehničkio snabdevanje sistema.

Sistem je dobio odobrenje da uđe u rusko naoružanje još 2007. godine i od tada nema analoga u svetu. Raketni kompleks može da obara aerodinamičke ciljeve na udaljenosti do 400 km, a do 60 km taktičke balističke ciljeve koji jete do brzine od 4,8 km/s, među koje ubrajamo sve tipove krstarećih raketa, avione taktičke i strateške avijacije i bojeve glave balističkih raketa. U tome ključnu ulogu imaju radari dometa preko 600 km. Interesantan je novitet: rakete mogu da gađaju i niskoleteće ciljeve na visini od samo 5 metara. (Za burazere: radi poređenja, američki sistem “Patriot” je nesposoban na visinama manjim od 60 m!).

Koliko se zna, pet tipova raketa kože da se ispaljuje ovim sistemom: 48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6ЕЗ, 9М96Е2, 40Н6Е[. Njihov prečnik je od 240 do 519 mm, dužina 7,5 m, a težina od 330 do 1.800 kg.

triumf4 triumf5

Samo 1 sistem raspoređen na 8 bataljona može da kontroliše do 72 lansera, sa maksimalnih 384 rakete. Rakete se ispaljuju putem gasa iz lansirnih kontejnerai tek na 30 m pale se raketni motori. Glavni ciljevi S-400 su: rakete “Tomahawk”, stealth-avioni “B-2” i “F-117A”, strateški bombarderi “B-1”, “FB-111” i “”B-52H”, lovci “F-15, 16, 35 i 22” itd.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...