Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

pdf

КАЛИБР

ZAŠTO SE RUSKI NEPRIJATELJI PLAŠE
KRSTAREĆIH RAKETA 'KALIBR'

Iako Rusija proizvodi i druge pomorske krstareće projektile, čini se ipak da će 'Kalibr' ostati glavo obeležje pomorskih napadačkih sposobnosti Rusije u godinama koje dolaze. Verzija za suvozemno delovanje, u teoriji, nudi slične performanse kao američki 'Tomahawk', dok je protivbrodska supersonična varijanta vrlo smrtonosno otužje na vodi. Iako je Ruska mornarica daleko od američke po broju brodova, njena sposobnost razmeštanja dalekometnog oružja na brodove manje nosivosti čini nešto što US planere tera da se duboko zamisle.

krstarecaRaketaDD

Od početka devedesetih, Sjedinjene Države su sa brodova i podmornica lansirale na stotine krstarećih raketa 'Tomahawk'[1] ka ciljevima na Srednjem Istoku, Severnoj Africi, delovima bivše Jugoslavije[2] i Avganistanu. Leteći brzinom oko 900 km/h – približno brzinom nekog erlajnera – 'Tomahawci' mogu da pogode mete udaljene čak preko 2.500 km, čineći ih popularnim mada skupim oružjem, koje Amerikancima omogućava snažne udare bez potrebe angažovanja kopnenih trupa.

Međutim, Sjedinjene Države i Britanija – koja jedina još ima 'Tomahawke' – nisu više jedine zemlje koje su u stanju da vode ratove dalekometnim krstarećim raketama.

7. oktobra 2015, ruska raketna fregata 'Dagestan' klase 'Gepard' i tri male korvete klase 'Bujan' krenuli su iz svojih luka u Kaspijskom moru i sa vertikalnih lansera ispalili 26 krstarećih projektila 'Kalibr' tipa 3M-14T. Devet metara dugi projektili su preleteli 1.500 km iznad teritorije Iraka i Irana pre nego što su udarili na 11 ciljeva u Siriji, koje su držali borci ISIS-a i pobunjenici Sirijske armije. Iako je Pantagon tvrdio da su četiri projektila skrenula sa kursa i pala u pusinju Irana, bila je to ipak demonstracija dalekometnih sposobnosti za napad kakve poseduje samo nekoliko zemalja na svetu.

Nakon još jednog udara sa osamnaest raketa 'Kalibr' sa 'Dagestana' krajem novembra, 9. decembra 2015. unapređena dizel-električne podmornica klase 'Kilo', 'Rostov-na-Donu', ispalila je iz Sredozemlja salvu projektila 'Kalibr' na ciljeve u Siriji, označivši time borbeni debi modernih ruskih podmorničkih snaga[1]. Godine 2016. ruske fregate su sa Mediterana udarile po Alepu i Idlibu sa najmanje još tri salvi krstarećih raketa.

 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(15 strana, 2,2 MB)
download

pdf

3


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

Jovan
0 #7 Jovan 11-02-2018 13:43
@Drago - tako je. I URM-1 od Angare je idealan kao standalone raketa srednjeg dometa ako Rusi i/ili Amerikanci izadzu iz dogovora za ogranicenje raketa srednjeg dometa. Zato i Rusija forsira Angaru za da bi vec imali produkciske kapacitete za URM-1
drago
0 #6 drago 10-02-2018 19:26
Alexandre, ruska krstareća raketa 'Klub-M' je strašan zaokret u vojnoj raketnoj tehnologiji I strategiji jer mogu da se ispaljuju I sa civilnih brodobva, iz običnih transportnih kontejnera, mogu da ti se parkiraju u luku I da ti saspu munjevit napad jer imaju domet 500-800-1200 km... Samo naivne strine još uvek misle da iko ko se bavi raketama danas u svetu ima poseban vojni a poseban civilni program.
Spremam se da napišem priču o još jezivijem raketnom oružju, koje deluje iz kosmosa (>4000 км, 10x vise od ISS) I od koga nema spasa jer nuklearne glave mogu da skreći, lebde, dižu se I spuštaju, I da same izaberu grad. Ako zamisliš te motore, tu elektroniku I računare, te žiroskope I akcelerometre, onda ćeš da razumeš da je let do recimo Ceresa igračka
drago
+9 #5 drago 10-02-2018 10:21
Ne mogu da komentarišem jer sam na račun inozemnih partnera na vojnoj paradi u Pjongjangu a posle idem na Havaje
Aleksandar
+1 #4 Aleksandar 10-02-2018 10:07
Kad je Tomahavk raketa postala poznata isto je bilo tekstova o njoj u mnogim medijima mada su za njene osnovne karakteristike znali oni koji su to pratili. Sasvim je ispravno ispratiti i ove novosti a naročito što Rusi prave čudne kombinacije sa oznakama modela. Bolje to tu pročitati nego negde gde izbrkaju od oznaka do slika koje prate tekst.
marino1
+2 #3 marino1 10-02-2018 09:28
Evo bas Zorkic uplatio bonus honorare zahvaljujuci uplati inozemnog partnera ciji podaci nisu za javnost..
Ljubomir
+1 #2 Ljubomir 10-02-2018 05:25
-
- Ha ha..
-
Propaganda
0 #1 Propaganda 09-02-2018 21:10
Nadam se da Astronomski magazin ima bar neke finansijske koristi od ove političke propagande.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži