Kako nezvanično saznajemo, misija kosmičkog broda "Šenžou-9" uz spajanje sa orbitalnom laboratorijom (OL) "Tjangun-1" će biti obavljena tokom februara ili marta 2012. Pored ovog, 2012. Kina planira spajanje i broda "Šenžou-10" sa OL "Tjangun-1".

Iako je odmah posle lansiranja OL "Tjangun-1" rečeno da će barem jedan od ova dva kosmička broda biti sa posadom, sada je sasvim izvesno da će posle uspešnog leta bespilotnog broda ""Šenžou-8" uz prvo automatsko kinesko spajanje u kosmosu, u stvari obe misije biti sa ljudskim posadama.

tinagong-1

Oktobra 2010. formirane su tri posade za predstojeće dve misije u 2012. koje uveliko uvežbavaju tehniku ručnog spajanja sa OL "Tjangun-1". Ukupno, za ove misije se priprama devetoro kosmonauta.

Među njima je sedam muškaraca iz prve grupe kineskih kosmonauta i dve žene iz druge grupe. 
Takođe, nezvanično saznajemo da će posada "Šenžou-9" biti sastavljena od tri kosmonauta prve grupe, dok će rezervna posada koja će leteti na "Šenžou-10" brojati dva muškarca i jednu ženu.

Treća tzv. posada podrške, sastavljena takođe od dva muškarca i jedne žene, biće rezervna za misiju kosmičkog broda "Šenžou-10" sa velikom šansom da 2013/14. leti kao osnovna u misiji "Šenžou-11."

Još uvek nisu objavljena imena kosmonauta kandidata za dve sledeće misije, osim 33-godišnje Van Je Pin za koju se očekuje da bude prva Kineskinja u kosmosu. Takođe, ne zna se hoće li neko od šestorice kineskih veterana kosmonauta komandovati misijama broda "Šenžou" planiranim u 2012.

Prvi kineski kosmonaut general-major Jan Li Vei, koji je sada zamenik direktora Kineskog kosmičkog programa za letove sa ljudskim posadama, je priznao da pojedini od 14 kosmonauta prve grupe neće moći da obave kosmičke letove. Iako su svi odlično pripremljeni, njihova srednja starost od 47 godina je veliki problem da svako od kosmonauta prve grupe barem jednom leti u kosmos.

Jan (što je prezime prvog Kineza u kosmosu) je takođe rekao da Kina podržava letove neprofesionalnih kosmonauta (turista?) u kosmos i ponovio snažnu podršku učešću kosmonauta drugih država u misijama kineskih kosmičkih brodova.


Kineski izazov Americi

Planovi kineskog pilotiranog kosmičkog programa do 2020.

Kina lansira 100 raketa do 2015.


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 5 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...