kampPredsednik SANU, Zoran Knežević, 15. jula 2023. u AKL je održao predavanje o Srpskoj akademiji nauke i umetnosti. Akademik Knežević je govorio o organima i odelenjima Akademije, vrstama članova, načinu izbora za članstvo i o čitavom nizu interesantnih činjenica koje se inače ne mogu naći u zvaničnim dokumentima. To predavanje je snimljeno i poslušajte ga – zanimljivo je. 

NAPOMENA: na nekoliko mesta snimak je oštećen (problem kontakta sa risiverom), ali to ne umanjuje značaj predavanja.

Takođe, pitanja publike nakon predavanja se ne čuju dobro - što je tehnički problem koji ostaje da se reši tokom sledećeg kampa

 ZCL9302 copy

 

Zoran Knežević (Iz Vikipedije)

Zoran Knežević (Osijek, 23. avgust 1949) srpski je astronom i akademik.

Život

Astronomiju je diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U centru njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tela iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida. Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela. Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu. Na predlog italijanskih astronoma, asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. je njen direktor.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je postao 5. novembra 2009. godine. Redovni član SANU postao je 2015. godine. Predsednik SANU postao je 2023. godine.

Objavio je preko 150 naučnih radova i publikacija.

Dodeljena mu je Nagrada za doprinos razvoju Astronomske opservatorije (1996, 2017) i Nagrada za naučni rad Astronomske opservatorije (2013).

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija, uključujući: International Astronomical Union, American Astronomical Society, Društvo astronoma Srbije, Društvo fizičara Srbije.

Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

 ZKnezevic 1

ALBUMI FOTOGRAFIJA SA ASTRONOMSKOG KAMPA "LETENKA 2023"

 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 2 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 3 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 6 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 6 dana ranije

Foto...