8. jul 2020. 

odlagaknje kampa

Epidemija virusa Covid19, nasuprot očekivanjima epidemiologa, kriznog štaba, države itd. se ne smiruje. Zbog toga je organizacioni odbor Astronomskog kampa „Letenka 2020“ doneo odluku o odlaganju ovogodišnjeg kampa. 

Za koji datim se odlaže kamp? To je jako teško danas planirati, ali nastojaćemo da se on održi ili u drugoj polovini avgusta ili u prvoj polovini septembra.

kalendarOdlozeno ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2020» 
od 16. do 19. jula.

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

 




Pandemija virusa Covi19 polako se gasi, otvaraju se državne granice širom Evrope, dozvoljeno je okupljanje i velikog broja ljudi – sve to ide u prilog održavanju našeg astronomskog kampa, pa što ga onda ne bismo i održali kako je planirano. (DODATAK 18.06.2020.): ponovo raste broj zaraženih i epidemija virusa Covid19 kod nas, ali i u drugim zemljama, nije pobeđena).


Dakle,

kalendar ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2020» 
od 16. do 19. jula.

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

KO DOLAZI, KOGA OČEKUJEMO uzvicnik     SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


18. jun 2020. 

Već smo najavili da će kamp najverovatnije posetiti i akademik Zoran Knežević (kaže, ako ne iskrsne nešto neplanirano), ali da sad dodamo još nešto o njemu.

knezevic
Akademik Knežević

Dr Knežević spada u najveće poznavaoce Sučevog sistema, posebno asteroida i kometa, u svetu. Zbog njegovog doprinosa proučavanju astronomije, pre svega malih tela, Međunarodna astronomska unija je jednom asteroidu dodelila njegovo ime. To je asteroid 3900 Knezevic. Bilo je to sredinom sedamdesetih godina prošlog veka kada su poznati asteroidi još uvek slovili za veliku atrakciju, a ime je dodeljeno na predlog italijanskih astronoma (dakle ne na osnovu predloga samog astronoma koji je asteroid otkrio). Kataloški broj ovog asteroida je okrugao što je izraz posebne pažnje našem naučniku.

Zoran Knežević je inače više puta bio gost kampa. Zapravo kaže da mu je uvek bilo zadovljstvo da provede neko vreme u kampu, ali su ga obaveze često u tome sprečavale.

Djurasevic
Dr Gojko Đurašević

Ne znamo šta će biti s dolaskom dr Gojka Đuraševića. Dr Đurašević je direktor Astronomske opservatorije Beograd na Zvezdari, prošle godine nas je posetio i održao jako zanimljivo predavanje. Čovek je razgovorljiv, duhovit, neposredan. Inače je doktorirao u Moskvi, ima velik broj objavljenih radova itd.

Dr Đurašević nije siguran da li će ove godine doći kod nas jer jednostavno ne zna kako će se njegove obaveze u danima kampa složiti. Videćemo. 

Balaz
Dr Antun Balaž

Svoj dolazak je najavio i dr Antun Balaž, zamenik direktora Instituta za fiziku u Beogradu i rukovodilac Centra za izučavanje kompleksnih sistema tog instituta. Taj institut raspolaže naj-najboljim i najbržim računarom u Srbiji i šire i dr Balaž će, koga to bude interesovalo moći nešto o njemu da kaže. Dr Balaž priča tečno i zanimljivo. Ko prati tribine imao je priliku da ga vidi i čuje, npr. ovde.

Gajic
Prof. dr Dragan Gajić

Prof. dr Dragan Gajić dolazi na kamp redovno, valda već više od deset godina i njega ne treba posebno da najavljujemo. Njega na Letenki i čuvari dobro znaju. Svako jutro on ode kod njih ne kafu i onda oni ćaskaju. Svake godine kada zovemo Letenku pred kamp, pitaju: „Oćel doći profesor?“. E pa hoće, ako sve bude u redu. On od januara priprema dva predavanja…

Pavkov hrvojevic
Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević

Očekujemo i dekanicu PMF iz Novog sada, prof. dr Milicu Pavkov Hrvojević. Profesorka Pavkov Hrvojević je sjajna, šarmantna dama koja predaje teorijsku fiziku, teorije relativnosti, modeliranje globalnih promena itd. i odlično poznaje, između ostalog i Njutna pa smo je zamolili da priča na veliku temu: Njutn i Ajnštajn. Razume se, mislimo na različito tumačenje zakona prirode što je od fundamentalnog značaja za fiziku, filozofiju i svega ostalog. 

Na žalost nismo sigurni da li će profesorka doći, jer dekani po običaju imaju stalno nekih obaveza i to pored svoje profesure i naučnog rada. Ali red bi bio da dođe, između ostalog i zato što PMF bezpogovorno staje iza našeg kampa, što je i dekanicina zasluga. 

Ima još, ali to ćemo posle.


2. jun 2020.

AKL2jun 1

Učesnici se prijavljuju, predavači najavljuju svoja predavanja. Ovo je preliminarni spisak predavanja i izmene su moguće:

- Prof. Dragan Gajić, sa PMF iz Niša pričaće nešto aktuelno „Zašto mrzim nevidljive vanzemaljce ili Kosmički aspekti pandemija na Zemlji“ i „Neki pravci razvoja savremene fizike
- Jelena Milutinović Al Džazira BG „Nauka u novinarstvu“ i „Kako napraviti priču u tri minuta“. 
- Dr Mirjana Šiljegović NS PMF „Novi materijali u fizici“, 
- Dr David Knežević „?“, 
- Prof. Dušan Mrđa, NS PMF „Kosmičko zračenje i teleskopi“, 
- Srđan Penjivrag, AD MMilanković, Zrenjanin, „Perspektive astronautike: Mesec i dalje do Marsa“, 
- Razgovor sa fizičarima (tradicionalna tribina subotom pre zajedničkog fotografisanja).   
- Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica novosadskog PMF-a „Njutn i Ajnštajn“.
- Kristina StankovićAstronomija za poletarce
- Doktorandkinja, Jovana Knežević (?), 

Toliko za sad, a biće još. 

A šta ćemo od opreme videti? Pa, uvek bude nešto novo, interesantno i moćno. Ono što je gotovo izvesno, videćemo deo odlične opreme iz projekta Vobanista, a reč je o dva izvrsna binokulara sa novim postoljima (odlična slika, komforno posmatranje sa oba oka itd.), pa onda veliki William Optics od 152 mm sa zbilja moćnom montažom, CCD kameru Atik 11000, solarni teleskop Lunt… a ko zna šta će još i Radan doneti.

AKL2jun 2


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz NEĆE biti organizovan
 
English
 
AKL2jun 3
"Istraživanje", Astronomski kamp 2019. 
 
 

2015 07 18 19.09.25

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...