HubbleDeepField1995

Hablovo duboko polje (Hubble Deep Field - HDF) je fotografija nastala spajanjem 342 zasebna snimka načinjenih između 18. i 28. decembra 1995. godine. Na njoj je zabeležen 24-milioniti deo ukupnog neba što odgovara površini koju zauzima loptica za tenis (65 mm) posmatrana sa razdaljine od 100 metara.Snimano je područje u Velikom medvedu, a na fotografiji se nalazi oko 3000 galaksija.

Hubble Deep Field South

Tri godine kasnije snimljeno je i Hablobo južno duboko polje (Hubble Deep Field South - HDFS) što je omogućilo poređenje dva različita područja kosmosa gledano sa Zemlje. I ta slika je kompozicija stotine pojedinačnih snimaka teleskopa Habl koji su načinjeni u periodu od deset dana tokom septembra i oktobra 1998.

Hubble ultra deep field2003-2004

Zatim je ovaj teleskop načinio još dublji prodor u svemir te je napravio čuvenu fotografiju Hablovo ultra duboko polje (Hubble Ultra-Deep Field - HUDF).

Iz članka Ultra duboko polje.

Teleskop Habl je bio usmeren ka pustom delu neba u sazvežđu Fornaks. Obuhvaćena je površina od tek deseteog dela ugaonog prečnika punog Meseca. Snimanje je vršeno od 24. septembra 2003. do 16. januara 2004. godine. Bilo je potrebno načiniti 800 ekspozicija tokom 400 Hablovih orbita oko Zemlje. Ukoupno, snimanje je trajalo 11,3 dana.

XDF

Konačno, ovih dana je objaljena fotografija novog dubokog polja. Nazvana je Ekstremno duboko polje (eXtreme Deep Field - XDF).

vidno-polje
Vidno polje snimka XDF u osnosu na Mesec

Za taj snimak se kaže da je najdublji prodor u svemir do sada. Fotografija predstavlja kompilaciju 2000 snimaka načinjenih tokom deset godna sa ukuponom eksponažom od preko 550 sati, a zahvaćen je delić centralnog područja zabeleženog na fotografiji HUDF iz 2004-te.

Nova fotografija sadrži 5500 galaksija. Sa najbleđih do nas dopire tek deset milijarditi deo svelosti koje može da opazi ljudsko oko. Neke od njih na ovom snimku vidimo kakve su bile pre 13,2 milijarde godina, a to je svega 500 miliona od početka vremena.

 Svemirski teleskop Habl

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...