Globalno poznata ikona moderne astronomije, svemirski teleskop Hubble (HST), proslavio je jučer svoj dvadeseti rođendan. Lansiran je 24. aprila 1990. godine raketoplanom Discovery nakon nekoliko godina odgađanja zbog tehničkih i sigurnosnih problema kako oko samog teleskopa tako i raketoplana. Riječ je o najpoznatijem astronomskom teleskopu na svijetu, iako valja reći kako to nije jedini teleskop u svemiru. Danas, na većoj ili manjoj udaljenosti od Zemlje, nalazi se nekoliko teleskopa. Svi oni opažaju svemir u raznim dijelovima elektromagnetsog spektra a poneki od njih imaju važan zadatak opažanja Sunca.

hst-510
Odvajanje HST iz teretnog prostora raketoplana Disvcovery 25.travnja 1990.

Hubble Space Telescope vidi nekoliko puta dalje i bolje sunca (zvijezde) koje su od nas udaljene „nemjerljive“ kilometre. Njegova dvadesetgodišnja misija umnogome je promijenila ne samo astronomiju već i svijet svakog pojedinca. Slike koje je snimio nalaze se u udžbenicima diljem svijeta.

carina-nebula-510
Fotografija područja poznatog kao Carina Nebula načinjena na dvadeseti rođendan HSTa

HST je 25. travnja 1990. godine otpušten iz teretnog prostora raketoplana Discovery i tada započeo svoj samostalni put svemirskim prostranstvima. Nekoliko tjedana kasnije, kada je zauzeo svoju orbitu 600-tinjak km iznad Zemlje, pristigle su i prve slike. Zbog pogreške u izradi samog zrcala teleskopa Hubble je nekoliko godina bio „kratkovidan“. No inženjeri misije su to uspjeli riješiti u prvoj servisnoj misiji 1993. Tijekom godina bilo je ukupno pet servisnih misija kojima su HSTu osuvremenjeni instrumenti te produžen život na već više od dva desetljeća. Računa se kako će biti operativan još najmanje nekoliko godina, dok ga krajem ovog desetljeća ne zamijeni još moćniji James Webb Space Telescope.

hubble10-hp
Prigodni logotip googlea na dvadesetu obljetnicu lansiranja HSTa

Procjenjuje se kako je ukupni troškovnih HSTa preko šest milijardi USD! Google je prigodom obljetnice samog lansiranja ovaj događaj obilježio prigodnim logotipom!


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...