Svaki astronom amater, pogotovo početnik, ima dvogled. Kako zbog cene, tako i zbog jednostavnosti upotrebe, šitokog vidnog polja, lakog transporta i svega ostalog, dvogled je jedna od najomiljenijih alatki svakog astronoma amatera.

Dvogleda ima raznih: malih, velikih, sa malim i velikim povećanjem itd, ali svi imaju jednu manu: treba ih držati u ruci. Nije to neka velika mana, ali posle nekoliko minuta posmatranja ruke se zamore i tada svaki dvogled postaje težak, pa bio on plastični ili metalni, veliki ili mali. Zbog ovoga su ATM-ovci (tj. amateur telesope makers, ili kako bismo mi rekli, samograditelji teleskopa i ostalog korisnog za astronomska posmatranja) napravili nekoliko interesantnih držača od kojih ćemo ovde opisati neke.

Paralelogram

paralelogramParalelogram je jedna od najboljih montaža za dvoglede, ali i najkomplikovanija. Ima ih u raznim izvedbama,  drvenih, čeličnih, aluminijumskih, ali i plastičnih. Neko ih naziva i stabilizatorima.

Paralelogram se sastoji od dva stapa spojena na krajevima u paralelogram, ali tako da se mogu pomerati. Na jednom kraju paralelograma se kači dvogled, a na drugom kontra teg. Sve se ovo izbalansira i - nakon toga možemo početi sa osmatranjem.

Dobson montaža za dvogled

motazaDobson montaža za dvogled se jako malo razlikuje od ostalih takvih montaža namenjenih za teleskope. Jedino sto je malo preuređena i podešena za dvogled. Ona se najčešće pravi od drveta, sperploče ili furnirane iverice i jako je jednostavna za pravljenje. Naravno nema univerzalnih dimenzija, već se dimenzije prilagode veličini dvogleda.

Drvene verzije amateri premažu zaštitnom farbom ili sa nekoliko slojeva bezbojnog laka. Na oslonce koji se dodiruju stavlja se tanak sloj filca ili teflona da bi se smanjilo trenje, a time i podrhtavanje dvogleda prilikom pomeranja.

Foto stativ

I foto stativ se često koristi za pridržavanje dvogleda, pogotovo ako na samom dvogledu postoji predviđeno mesto za učvršćivanje. Poneki modeli imaju i dodatak koji se montira na dvogled i na fotostativ. Ovim dodatkom se omogućava da glava stativa bude što dalje od dvogleda jer ona ponekad  smeta pri posmatranju.

Foto stativa ima raznih. Što je stativ stabilniji to nam je i slika u dvogledu mirnija. Nemojte se zaletati i kupovati jeftine plastične stative, jer će vam se užitak pretvoriti u noćnu moru. Loš stativ, nesigurno drži dvogled pa dvogled može i da padne i nepovratno se ošteti, ako se recimo razbije neki objektiv.

Nemalo puta je kvalitetan fotostativ skuplji i od samog dvogleda. Ali svaki uložen dinar u kvalitetan stativ se isplati.

FotostativXT FT05

Drveni stabilizator

stabilizatorOvo je najjednostavniji i najjeftiniji stabilizator za dvogled koji možete napraviti i sami kod kuće za jedno poslepodne. Jeste da izgleda previše jednostavan, ali verujet mi na reč, odlično funkcionise i mnogo koristi.

Napravljen je od običnih drvenih letvica koje se spoje u jedan ram. Na jednom kraju rama se napravi držač za dvogled, a drugi jednostavno viri vama iza leđa. Najbitnije je da posle postavljanja dvogleda, pronađete težište samog stabilizatora i to težište oslonite sebi na ramena. Uz pomoć ovakvog stabilizatora moći ćete jednom rukom pridržavati dvogled dok vam se druga odmara. Ako još iza vas ukopate jedan štap i stabilizator samo prislonite na njega slika će biti jos stabilnija i uživanje u pretraživanju neba ne može da izostane.

Svaki astronom amater, pogotovo početnik, ima dvogled. Kako zbog cene, tako i zbog jednostavnosti upotrebe, šitokog vidnog polja, lakog transporta i svega ostalog, dvogled je jedna od najomiljenijih alatki svakog astronoma amatera.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka