Iako vremenski uslovi nisu bili zadovoljavajući i kroz sumaglicu su se probijale samo naj sjajnije zvezde, snimajući kroz krošnju ogolelog bresta koje nam smeta na istoku, uspeli smo da snimimo i supernovu u galaksiji M99 koja se nalazi na udaljenosti od 60 miliona svetlosnih godina.

Takođe smo uspeli napraviti i više snimaka supernove u M82.

Ovo druga supernova otkrivena u poslednjih deset dana i obe smo snimili prvi u regionu.

M99 SNc

SN M88c

ČM82-149lanak o M82:

Cigara

SN 2014J iz Bačke Palanke

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.


Komentari  

slvstv
0 #2 slvstv 18-02-2014 14:22
Prilog koji zasluzuje paznju i sam po sebi jeste dokaz da amaterski se baviti astronomijom nije samo surfovanje po sajtovima i diviti se fotografijama sa Habla . Jankove fotografije , meni licno , vise vrede.
dragmil
0 #1 dragmil 15-02-2014 20:10
JANKO, SVAKA ČAST !!!
TREBA DA NAPIŠEŠ KNJIGU, OD AVANA I U NJEMU MRVLJENJA BRUSNE PLOČE, ZA BRUŠENJE OGLEDALA, DO SUPERNOVIH, ZA SAMO PETNAESTAK GODINA...
SVAKA ČAST!!!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži