Eee, ex- neznam koje je to izdanje po redu

exomars 2022 kazacok maketa

ExoMars, europska uzdanica za lander i rover na Marsu traje, hmm poprilično dugo. Dva desetljeća, ma oduvijek je tu negdje samo što nije, a nije još uvijek a i neće tako skoro, ili neće još podosta vremena. Nije bilo sreće samostalno, nije bilo sreće s amerikancima, a čini se sada neće biti sreće ni sa rusima. 

exomars 2022

Gdje smo stali? Otprilike na učestalim odgađanjima lansiranja, iz ovih ili onih razloga i tako već više od deset godina. Ne mogu doći do  izvora informacija da vidim što danas kažu ljudi direktno involvirani u projekt europsko-ruskog landera i rovera koji je u ljeto ove godine trebao krenuti put Marsa. Bilo bi pravo čudo da ova misija preživi aktualna događanja u svijetu. S druge strane jednostavno ne možemo prežaliti da lander i rover neće do Marsa. Demontiranje ove europsko-ruske misije na Mars znači jako puno odgode za jedne i druge.  Kritički kad gledam ovu misiju nekako mogu pomisliti da su i europljani i rusi odahnuli (ili će tek odahnuti) što neće lansirati. Nekako me muči dojam da bi se ova misija nanovo zbog ovog ili onog razloga odgodila ovako i onako. Osobno nisam pronašao dovoljno materijala sa testiranja sustava i podsustava koji bi me uvjerili da stvari funkcioniraju ozbiljno i da je konglomerat spreman za put na Mars. 

exomars 2022 kazacok maketa

Zasad nema konačne potvrde da (li) će ova misija biti stopirana ili ipak ne! Ukoliko europsko-ruska letjelica ne poleti  sredinom ljeta ove godine biti će to težak udarac učesnicima i Čovječanstvu. Mars je svijet koji tek čeka na nas, zagonetan, zanimljiv, dalek i opasan. Mars nas čeka da se igramo ponosnih i uzvišenih Znatiželjnika u svemiru, uostalom bacite pogled na ovaj ne tako predalek svijet ranim jutrom prije svitanja nisko na jugoistočnom horizontu!


'ExoMars 2018', 'ExoMars 2020', a sada i 'ExoMars 2022' 

Obećavajući napredak na 'ExoMarsovom' padobranu

Exomars 2020 – neuspešan test padobrana

Prvo putovanje 'ExoMarsa 2020'

Obećavajući napredak na 'ExoMarsovom' padobranu

Exomars 2020 – neuspešan test padobrana

Prvo putovanje 'ExoMarsa 2020'


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 23 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka