Ovakve snimke smo do sada dobijali sa LASCO koronografa svemirske solarne opservatorije SOHO.

NOAA je danas podelila prve slike sa kompaktnog koronagrafa (Compact Coronagraph- CCOR-1), solarnog teleskopa na novom satelitu GOES-19. Koronograf CCOR-1 prati spoljašnji sloj sunčeve atmosfere, koronu da bi predvideo izbacivanje koronalne mase (CME), sa Sunca.

Usmereni ka Zemlji, CME mogu da generišu svemirsko vreme, izazovu geomagnetne oluje, da utiču na satelite, navigacione sisteme kao što su GPS/GNSS, ugroze astronaute, komunikacije i električne mreže. Manifestacije ovih oluja na Zemlji su vidljive kao aurore.

CCOR-1 je koronu počeo da posmatra, 19. septembra 2024. Tamnoplavi krug u centru je okultni disk koji pomračuje Sunce (prikazano kao mali beli krug) tako da može da se vidi i izuzetno slaba korona.

Prvi CCOR-1 video prikazuje CME na istočnom horizontu (leva strana) Sunca. Duž kratkih i dugih svetlih radijalnih trakastih struktura solarna plazma se kreće prema napolje. CME se kao mehurovi savijaju i ponekad ometaju strujanje plazme, krećući se brzinom od stotina do hiljade km/s.

CCOR-1 je prvi u nizu NOAA koronografa. Kao deo NOAA-inih programa Space Weather Follow-On i Space Weather Next slični instrumenti će biti postavljeni na pravcu Sunce-Zemlja i oko Sunca.

GOES-19 je trenutno u fazi testiranja i provere instrumenata i sistema., NOAA-in centar za predviđanje svemirskih vremenskih prilika će u proleće 2025. godine početi da koristi CCOR-1 zapažanja da informiše i poboljša svoje prognoze i upozorenja o predstojećem svemirskom vremenu.

https://www.nesdis.noaa.gov/.../noaa-shares-imagery...

https://www.nesdis.noaa.gov/.../new-coronagraph-goes-u...

  

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

  

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 5 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 5 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka