Dana 16. juna 2021., nakon dugo vremena izvadio sam stari razmontirani i 'rashodovani'  teleskop refraktor 80/800mm izrađen u SSSR-u. Trebalo je vremena da se ponovo sastavi Baćuška. Teleskop je fabrički proizveden 1976. godine, a 1978. (prije 43 godine) kupio ga je moj pokojni otac sa lagera tadašnje firme Jugolaboratorija iz Beograda. 

Od 1987. godine kada sam napravio teleskop reflektor 140/1400mm, Baćuška je bio malo korišćen i  skoro tri decenije njime nije posmatrano nebo - bio je razmontiran i u 'hibernaciji'. 

Bacuska 1

Ovaj teleskop na ekvatorijalnoj montaži, zvan Školski teleskop (imale ga brojne škole u SSSR-u, državama Socijalističkog bloka i SFRJ) proizveden je u Zavodu izrade školskog pribora Zagorsk, Moskovska oblast. U svom kompletu imao je tri okulara (10mm, 20mm, 28mm), zenit prizmu, okularne sunčeve filtere za direktno posmatranje Sunca i objektivsku dijafragmu, takođe i ekran za projekciju Sunca preko prizme.     

Baćuška je 'primitivan' ali izdržljiv instrument i za teleskop prečnika objektiva od 80mm u ukupnosti pretežak (15 kg, teleskop i montaža su od čelika, tripod hrastovo drvo). Težak kao, u prečniku objektiva mnogo veći, moderni Schmidt-Cassegrain automatski 'Go-To' teleskop Celestron Nexstar 8 (203/2030mm). 

Tokom vremena u prošlosti, teleskop je 'modifikovan' za kvalitetniju upotrebu. Stavljena je bolja, duža ručka za kretanje po rektascenziji. Orginalno je imao 'puščani nišan' ograničene koristi, da bi početkom 1980-ih godina na cjev teleskopa bio stavljen ručno izrađeni nosač tražioca i mali ahromatski tražilac 5x25mm.   

Teleskop ne koristi orginalnu zenit prizmu jer je ogledalce davno oštećeno, pa je u upotrebi bila hibridna zenit prizma sa japanskim standardom (24,5mm) ulaza u okularnu cijev, plus prsten jer je sovjetski standard okulara teleskopa 26mm. Izlaz prizme koristi okulare američkog standarda (32mm) koji daju veće vidno polje, a pomoću adaptera može i orginalne okulare.  

Sa Baćuškom na nebo  

Kada je pala noć teleskop je iznesen u vrt da kroz njega nakon mnogo godina bacim pogled na tamno nebo. Noć je bila sa laganim sjevercem, nebo veoma vedro. Duže sam gledao Mjesec u fazi jedan dan prije prve četvrti nisko na zapadnom nebu u sazviježđu Lava. Vidili su se veoma fino i oštro brojni krateri - kvalitetna optika ahromatskog objektiva iako nije antirefleksivno obojena.  

Bacuska 2

Kada je Mjesec zašao i nebo postalo tamno, teleskopom pogledao visočije u sazviježđe Herkula na eksplodirajuću Novu zvijezdu (TCP J18573095+1653396) koja je u zadnje tri noći izgubila u sjaju - sa 8,1 na 9,4 magnitudu. 

Krstario dubokim ljetnim nebom gledajući mnoge objekte i bogati Mliječni put. Ugodna noć, vjetrić pirkao, zrikavci zrikali, pokošena trava mirisala i sjećanja iz mladosti na mnogobrojna posmatranja ovim teleskopom.   

Vrijeme brzo leti... što je prošlo vratiti se neće. SSSR odavno ne postoji ali teleskop Baćuška iako mnogo godina broji, kad se sklopi još stameno stoji.  

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 19 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka