Da li je nađen davno izgubljeni crtež Nikole Tesle na kome je
prikazao svoju tehniku za računanje!?!


Abe Zuka je poznati grafički umetnik koji živi u gradu Feniksu u američkoj saveznoj državi Arizoni. Decembra 2015-te, tumarajući po lokalnoj antikvarnici, naišao je na stari crtež koji je odmah privukao njegovu pažnju.

TeslaBrojeviPotpis

Crtež koji je u umetnik Abe Zuka navodno našao u antikvarnici u Feniksu. 

Pravilne, čiste linije ukazivale su na seriju povezanih geometrijskih struktura koje kao da daju neku mističnu „mapu za množenje.“ Na vrhu je bilo ime a na dnu potpis Nikole Tesle, čuvenog, genijalnog pronalazača poznatog po svojoj originalnosti! Ovaj crtež je bio u starom sanduku sa drugim interesantnim manuskriptima i dokumentima koji su opisivali razne uređaje i sistem za distribuciju energije. Sve je ukazivalo da se radi o zapisima iz 1912, iz tadašnje Tesline laboratorije u Vanderklifu kraj Njujorka.

Zuka je napravio i distribuirao kopije crteža koji su odmah izazvali žive reakcije. Među prvima je bio Džo Greter nastavnik matematike u lokalnoj srednjoj školi. Po njemu, spirala na crtežu predstavlja celovit, vizuelan način da se shvati kako su svi brojevi organizovani  u 12 kompozitnih pozicija. Tesla je navodno nekom prilikom rekao „ako razumete značaj brojeva, 3, 6, i 9, imate ključ vasione.“ Po Gerteru, ova tehnika genijalnog pronalazača može da pomogne đacima širom sveta da prevaziđu odbojnost prema matematici i da razumeju relacije između brojeva umesto da samo memorišu tablice množenja.

To nije bio usamljen utisak. Pored sajtova posvećenih mističnim temema i glavne novinske kuće su prenele informacije o ovom otkriću a popularni sajtovi su eksplodirali u diskusijama. Na društvenoj mreži Reddit ovaj „Teslin crtež“ je do sada skinut preko 700,000 puta!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Međutim, sve je ustvari bila podvala, praktična šala Džoa Gretera. Kako je objasnio, on je po obrazovanju antropolog i grafički dizajner, i došao je na tu ideju dok je pokušavao na objasni elementarnu matematiku svojoj deci. Svima je pred očima časovnik sa 12 pozicija i izgledalo je prirodno da se to iskoristi za ilustraciju operacija između brojeva. Greter kaže da je samo zbog ovog projekta postao nastavnik matematike i onda to primenio na svoje đake u školi. Zatim je napravio poster koji je reklamirao i već nekoliko godina prodavao na raznim sajtovima.

joey grether Nastavnik matematike Džo Greter i njegova originalna spirala za množenje.


Međutim, malo ko od matematičara je obratio pažnju na Greterovu tvrdnju da je ovo efektivan način za učenje a još manje na njegovo insitiranje da ovakva struktura otkriva još nepoznate tajne u odnosima prirodnih brojeva. Tada je došao na ideju da šale radi proturi svoju spiralu kao „izgubljeno otkriće,“ kao mamac koji bi uzrokovao da se tako proširi po Internetu. Jedan prijatelj je sugerisao Teslu kao fiktivnog autora i Greter, koji je i sam Teslin obožavalac, oduševljeno je prihvatio tu ideju. Našao je na mreži jedan od Teslinih dokumenata, dao mu grafički još stariji izgled, stavio crtež svoje spirale sa objašnjenjem i dodao Teslin potpis. Njegov prijatelj, umetnik Abe Zuka, sa entuzijazmom je prihvatio ulogu „nalazača“. Ima šereta i van Balkana.

Greter piše da je interesovanje koje je izazvala njegova praktična šala prevazišlo njegova očekivanja. Na ljutnje onih koji se smatraju prevarenim sa pravom kaže da ko je hteo mogao je lako da nađe na mreži njegov originalni crtež, a da je cela ideja bila prilično prozirna. Na primer, za datum po kome je Tesla navodno napravio crtež stavio je (gore u desnom ćošku) 12. decembar 1912-te!

Međutim, Greter i dalje veruje da je ovo efektivan metod za učenje množenja i da krije u sebi tajne o brojevima koje još nisu otkrivene. To je naravno besmisleno. Svaki treći broj je deljiv sa tri. Postoje 4 takva broja od 1 do 12, i ako ih povežemo na časovniku oni obrazuju četvorougao. Slično, svaki četvtrti broj je deljiv sa 4. Na časovniku su 3 takva broja i ako ih povežemo oni obrazuju trougao. Itd. Vizuelno, slika je privlačna, i moguće da će nekom đaku pomoći oko tablice množenja, ali to je elementarna aritmetika bez ikakvih neotkrivenih tajni.

Cela priča je u stvari tipična za naš odnos prema Tesli. Džo Greter je svesno znao šta radi i to je rekao. Mnogo, mnogo češće nešto vrlo slično se događa a da toga nismo svesni i „ podvala“ nije otkrivena.

Tesla je imao fantastičnu kombinaciju inspirativne mašte i tehničke preciznosti. Bez ovog prvog on bi bio samo još jedan suvoparan naučnik ili inžinjer. Ali bez uspeha u ovom drugom, ni ono prvo ne bi bilo tako značajno jer svako voli da mašta i ima toliko neobičnih, čudnih ljudi. Međutim, samo manji broj može da razume detaljnije šta je tačno Tesla uradio, a mnogo veći broj može da prepozna nešto od svog maštanja i entuzijazma u njegovom. Zato je naš osećaj bliskosti sa Teslom obično zbog tog mističnog doživljaja njegove ličnosti, a ne zbog razumevanja njegove tehnike.

nikola tesla Paris 1888

Tesla kao mađioničar i šoumen: gravura demonstracije na javnom predavanju elektroinžinjerima
u Parizu, 1880s godina. Izvor.

Tesla je tako postao svetac-zaštitnik mnogih koji maštaju o fundamentalnim temama van tehničkih naučnih metoda i doživljavaju sebe „van sistema.“ To je naročito poraslo u poslednjih četrdesetak godina, prvo zbog širenja post-hipi „astralnog“ i holističkog doživljaja sveta, a onda zbog ponavljanja mitova o Tesli kroz štampu i Internet.

Tako da nije slučajno što je Greter odabrao baš Teslu za izmišljenog autora svog crteža. Greterov entuzijazam i mistifikacija strukture brojeva, koju samo napola razume, rezonirali su sa njegovom mistifikacijom Nikole Tesle, koga takođe samo napola razume.

U jednu ruku to je sve potpuno prirodno. Svako mašta, a zašto i ne bi? To čini život lepšim i smislenijim.  Ali u ovom kontekstu, to je i bezveze. Knjižare su pune knjiga o Tesli koliko i o Stivenu Hokingu ili Albertu Ajnštajnu, ali većina tog ogromnog interesa se samo sublimira u polazni korak da se oslobode naše sopstvene mistifikacije u kojima Tesla postaje jedino mamac da nas drugi slušaju i autoritet koji treba da nam da neku legitimnost. Kada se priča i piše o Tesli, i u svetu i kod nas, ljudi u stvari najčešće pišu ili pričaju o sebi.

Tesla NatGeo

Nikola Tesla, u Njujorku početkom 20. veka. Izvor. 


Nikola Tesla

Nikola Tesla - Moji izumi

Nikola Tesla, kraj vječnosti i početak beskonačnosti

Tesla vs Ajnštajn


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...