Japan 2

UPDATE, 28.08.2023. u 07:09;

Svega jedanaest minuta prije lansiranja odbrojavanje je zaustavljeno. Zasad nije poznato kada ce usljediti novi pokusaj. Prejaki vjetar na podrucju lansirne rampe doveo je u pitanje sigurnost leta rakete te je kontrola leta donjela odluku o obustavi lansiranja.

 

Noćas na Mjesec kreću i  Japanci

Mjesec je IN. Tamo se pred koji dan o površinu razbio Ruski lander Luna 25 nakon pogreške rada motora. Regolitna prašina nije se ni slegla, a vec je Indijska misija Chandrayaan 3 uspješno alunirala lander i rover. Noćas u 02:26 po našem vremenu (UT+2) iz Tanageshima svemirskog centra u Japanu ka Mjesecu kreće novi Japanski lander - SLIM. Prethodni "japanac" iz ere GLXP natjecanja (Team Hakuto) razbio se o Mjesečevo tlo 25.04.2023. Bio je to prvi privatni pokušaj osvajanja Mjeseca. Našoj je javnosti danas malo poznato kako je Team Hakuto ravnopravno bio u finalu GLXP sa timom Astronomske udruge Vidulini "Team Synergy Moon"!

Japan 1

Raketa H2-A iznjeti će Japanski lander na šestomjesečno putovanje koje će završiti preciznim slijetanjem, protekne li sve po planu. Djelom puta društvo robotu za Mjesec u raketi H2-A praviti će mali XRISM teleskop za opažanje svemira u X području. Gužva ka Mjesecu je započela, tijekom ove godine biti će još lansiranja ka našem prirodnom satelitu. 

Japan 3

Prijenos u realnom vremenu lansiranja Japanske rakete s dva vrijedna stroja možete od 01:55 pratiti ovdje; 

https://www.youtube.com/live/voYZcThSWFE?si=aYkIQUqVBLv8UgOG 

 


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...