EC 1

Nakon odgode zbog prolaska uragana Milton, danas popodne, u 18.06 h po našem vremenu, moćnom SpaceX-ovom raketom Falcon Heavy je lansirana NASA-ina međuplanetna svemirska letjelica Europa Clipper . Sonda je namijenjena istraživanju - već pogađate - Jupiterovog mjeseca Europe, poznatog po debeloj ledenoj kori i oceanu tekuće vode ispod nje. Poznatog, dakle, po vodi! Ulazak Clippera u orbitu oko Jupitera se očekuje u travnju 2030. g. Ranije objave o toj misiji možete pronaći ovdje:

https://www.facebook.com/groups/491081377648373/search/...

Odvajanje Clippera od gornjeg stupnja rakete možete pogledati ovdje:


Iz NASA-e su potvrdili da su se sondini ogromni solarni paneli uredno rastvorili. Svako od krila je dugo po 14 metara. Velika su jer je Sunčevo svjetlo u blizini Jupitera cca 27 puta slabije negoli je ovdje kod nas.

EC 2

EC 3

Nego, na približno trokutastoj ploči od tantala, koja pokriva otvor aluminijskog "bunkera" (engl. "vault") unutar kojega je elektronika sonde zaštićena od zračenja u okolici Europe, ucrtane su šare kakve se u engleskom zovu "waveforms", a koje su grafički prikazi zvukova (druga slika). U ovom slučaju, ti su zvukovi riječ "voda" izgovorena na 103 različita svjetska jezika! Jest, uključena je i riječ "voda", i to - koliko sam vidio - čak četiri puta: kao riječ slovenskog (treća slika), bugarskog, poljskog i ruskog jezika. Na stranici

https://europa.nasa.gov/spacecraft/vault-plate/

možete pronaći sve Clipperove waveformove, kao i čuti kako se riječ za vodu izgovara u izabranim jezicima. (Probajte Guarani! Latinicom se piše Y!)

SpaceX/NASA

Preuzeto sa FB 

 

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 3 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 4 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 6 dana ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 6 dana ranije

Foto...