U komentaru na članak Starlink estetika čitalac Dragant je proporučio sajt koji nudi podatke za praćenje Starlink satelita. Da se pozabavimo nijme, zaslužuje.

Progam je jednostavan, a ipak pruža dovoljno podataka da se njime koristite rado i često.

Kada kliknete na link: https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink

Starlink 0

Dobijete uvodnu napomenu u kojo se kaže da vam za posmatranje teleskop nije potreban. Zatim vas povede do vaša lokacije na planeti – naravno uz vašu dozvolu.

starlink 1

Tu se onda ukaže deo planete, vaša lokacija i vozić Starlink satelita. Levo su datumi i vremena sledećih prolaza vozića i treba samo da kliknete na neki da vas animacija prebaci u novo vreme i sledeći vozić satelita.  

Imate i podatak o vremenskoj proceni pa možete znati kakvo je vreme napolju a da i ne kročite iz stana. Tu je i link na VIŠE o Satrlink satlitima. Taj link vas vodi na Wikipediju. Ovo nije sve. Odogovarajućim klikom prebacujete se na zemlju, na svoju lokaciju i vidite vašu zgradu i vaša nebo (jasno, ako se nalaze u Guglovoj bazi podataka). Uključen je noćni mod, tj. vidite kao kroz uređaj za noćno osmatranje. 

starlink 4

Pa ni ovo nije sve. Imate mogućsnost da menjate lokaciju posmatranja, a možete posmatrati i druge satelite, dakle, na samo Starlink. 

starlink 5

I na kraju da dodamo: postoji mogućnost alerta, tj. da automatski ubacite u kalendar termin za posmatranje satelita te da o tom događaju dobijete blagovremeno obaveštenje.


Komentari  
dragant
0 #3 dragant 30-04-2020 13:54
Dobra vest je da se Street view vratio u prikazu satelita.
dragant
0 #2 dragant 27-04-2020 21:51
Nažalost od danas Street view ne radi više, tako da ne možemo videti prikaz neba sa našom okolinom. Razlog je što je lokacija postala vrlo popularna tako da troškove koje moraju da plaćaju Guglu su nekoliko hilajda dolara dnevno.
Ali ne smeta. Sada je tu prikaz zvezdanog neba sa stranama sveta i putanjama satelita. Orijnetacija nije teška ako se krene od velikih kola i Severnjače.
Саша
0 #1 Саша 27-04-2020 17:48
Odličan sajt. Jutrosd je međunarodna stanica proletela iznad nas. Prezadovoljna jer je i jako precizan
Dodaj komentar