U komentaru na članak Starlink estetika čitalac Dragant je proporučio sajt koji nudi podatke za praćenje Starlink satelita. Da se pozabavimo nijme, zaslužuje.

Progam je jednostavan, a ipak pruža dovoljno podataka da se njime koristite rado i često.

Kada kliknete na link: https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink

Starlink 0

Dobijete uvodnu napomenu u kojo se kaže da vam za posmatranje teleskop nije potreban. Zatim vas povede do vaša lokacije na planeti – naravno uz vašu dozvolu.

starlink 1

Tu se onda ukaže deo planete, vaša lokacija i vozić Starlink satelita. Levo su datumi i vremena sledećih prolaza vozića i treba samo da kliknete na neki da vas animacija prebaci u novo vreme i sledeći vozić satelita.  

Imate i podatak o vremenskoj proceni pa možete znati kakvo je vreme napolju a da i ne kročite iz stana. Tu je i link na VIŠE o Satrlink satlitima. Taj link vas vodi na Wikipediju. Ovo nije sve. Odogovarajućim klikom prebacujete se na zemlju, na svoju lokaciju i vidite vašu zgradu i vaša nebo (jasno, ako se nalaze u Guglovoj bazi podataka). Uključen je noćni mod, tj. vidite kao kroz uređaj za noćno osmatranje. 

starlink 4

Pa ni ovo nije sve. Imate mogućsnost da menjate lokaciju posmatranja, a možete posmatrati i druge satelite, dakle, na samo Starlink. 

starlink 5

I na kraju da dodamo: postoji mogućnost alerta, tj. da automatski ubacite u kalendar termin za posmatranje satelita te da o tom događaju dobijete blagovremeno obaveštenje.


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 4 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 6 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...