U komentaru na članak Starlink estetika čitalac Dragant je proporučio sajt koji nudi podatke za praćenje Starlink satelita. Da se pozabavimo nijme, zaslužuje.

Progam je jednostavan, a ipak pruža dovoljno podataka da se njime koristite rado i često.

Kada kliknete na link: https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink

Starlink 0

Dobijete uvodnu napomenu u kojo se kaže da vam za posmatranje teleskop nije potreban. Zatim vas povede do vaša lokacije na planeti – naravno uz vašu dozvolu.

starlink 1

Tu se onda ukaže deo planete, vaša lokacija i vozić Starlink satelita. Levo su datumi i vremena sledećih prolaza vozića i treba samo da kliknete na neki da vas animacija prebaci u novo vreme i sledeći vozić satelita.  

Imate i podatak o vremenskoj proceni pa možete znati kakvo je vreme napolju a da i ne kročite iz stana. Tu je i link na VIŠE o Satrlink satlitima. Taj link vas vodi na Wikipediju. Ovo nije sve. Odogovarajućim klikom prebacujete se na zemlju, na svoju lokaciju i vidite vašu zgradu i vaša nebo (jasno, ako se nalaze u Guglovoj bazi podataka). Uključen je noćni mod, tj. vidite kao kroz uređaj za noćno osmatranje. 

starlink 4

Pa ni ovo nije sve. Imate mogućsnost da menjate lokaciju posmatranja, a možete posmatrati i druge satelite, dakle, na samo Starlink. 

starlink 5

I na kraju da dodamo: postoji mogućnost alerta, tj. da automatski ubacite u kalendar termin za posmatranje satelita te da o tom događaju dobijete blagovremeno obaveštenje.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...