Da nisu toliko napadni i bezobrazni pa zagađuju ionako preosvetljeno nebo i time dodatno ometaju jasan astronomski pogled na nebeske objekte Starlik sateliti bi bili rado gledani na nebu. Pa, zapravo i jesu atrakcija. Možda će oni uskoro postati dosadni, možda će nas samo nervirali, ali sad ima baš zanimljivih fotografija ovih letećih konzervi. 

(Starlink su satelitska konstelacija kompanije SpaceX namenjenih povećanom i poboljšanom pristupu Interneta.)

Evo nekoliko 

starlink 5

 Bobi Kuzmanoski, Makedonija

starlink 2

Radan Mitrović, Makedonijja

starlink 4

Radan Mitrović, Makedonija

IMG 2482

Boris Saksida, Slovenija

Album Starlink fotografija

  


Šta se to desilo noćas?

StarLink - foto: Danijel Reponj

Zašto SpaceX pravi Starlink

'Starlink': 'SpaceX-ova' konstelacija sa više od četiri hiljade satelita


 


Komentari  
dragant
-1 #5 dragant 26-04-2020 21:05
Večeras je bilo impresivno. Prva tura oko 20:30 u nizu tik jedan iza drugoga, samo je jedan malo šrtčao iz niza, samo su Mesec i Venera bili sjajniji. 39 komada. Sver-jug. Druga tura oko 6 minuta kasnije, isto u nizu sa većim razmakom, kao zvezde 4-5 jačine, 19 komada, severozapad ka jugoistoku.
dragant
-1 #4 dragant 26-04-2020 14:27
Moguće je da će ovo biti privremeno. SpaceX kaže da rade na tome da refleksije na novim satelitima bude minimalna ili da je ne bude. Ostaju ovi stari. Tu moramo čekati da im prođe životni vek i da popadaju.
Саша
-2 #3 Саша 26-04-2020 10:44
Hvala dragane na linku,,,sinoć videli.Deca se oduševila, prolaz je zaista impresivan..e sad što svetle kao novogodišnje jelke....Zar nisu mogli biti skriveniji?
marino1
+1 #2 marino1 25-04-2020 11:00
prestrasno!
dragant
-3 #1 dragant 25-04-2020 10:50
Ovo je dobra lokacija za praćenje Starlink satelita.
https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink
Dozvolite lokaciji da očita vašu lokaciju. Prikazuje zemljinu kuglu sa vašim položajem i kuda prolaze satelti. Kuglu možete da pomerate, da iz boljeg ugla sagledate kretanje satelita. Najbolja je opcija See where it will appear in your sky (Pogledajte gde su na vašem nebu). Tada, barem kod mene, prikaže Guglov Street view (prikaz ulica) na kome se vidi moja kuća, sa pogledom na nebo i satelitima kako se kreću preko neba. Takođe daje spisak svih termina za gledanje satelita, za tekući i nekoliko narednih dana.
Dodaj komentar