Povodom e-knjige Draga Draškovića "" stigao je i komentar Danijela Reponja vlasnika i urednika web sajta Zvejezdarnica, a inače našeg vrlog saradnika. Komentar je interesantan zato što, sem pohvalnih reči upućenih autoru Dragoviću, sugeriše i nastavak pisanja iz istorije astronautike i to na vrlo interesantnu temu. 

Drago, ovo je prekrasno, pročitao sam tekst u jednome dahu. U vrijeme Vikinga sam bio na školskom feriju kod roditelja u Njemačkoj i čitao o tome u magazinu Arena koji je tada izlazio i mogao se kupiti u inostranstvu. Sjećam se fotografija u boji koje su prikazivale Mars, njegovu površinu i Vikinge. Ovo me vratilo u djetinjstvo i ispunilo praznine o toj misiji koje sam od tada imao. To je, osim programa Apollo, bilo "ono nešto" što me i privuklo astronomiji. Naravno, i serija Zvjezdane staze, razumije se. :lol: 

Ono što je tebi svojstveno je nevjerojatna količina detalja koje uspjevaš "iskopati" o onome o čemu pišeš. I zahvaljujući tome, imamo tu priču na jednome mjestu, iscrpnu, napetu i čitljivu do kraja. Jako mi se sviđa i da te nema, trebalo bi te izmisliti. ;-) 

Pathfinder Panorama

Hvala ti na ovom tekstu, a kada uhvatiš vremena i volje, predlažem ti da obradiš misiju Mars Pathfinder, o prvom roveru na Marsovoj površini koja je bila pionirska po mnogočemu. Naime, tada su prvi puta korišteni zračni jastuci za spuštanje na Mars. Mali Sojourner rover bio je "sklepan" od komercijalno dostupnih dijelova i služio je za ispitivanje novih tehnologija i tehnoloških rješenja koje su koristile buduće misije Marsovih rovera - MER. Vjerujem da bi ti uspio iskopati svu silu zanimljivih podataka o toj misiji i približiti ljudima kako su nastale tehnologije istraživanja Marsa koje danas smatramo sasvim normalnim.

Bravo još jednom, veliki posao si napravio i sada se možeš ići odmarati jedno mjesec dana, u toplijim krajevima, recimo, na Floridi ili Havajima. Onako, ležiš u mreži razapetoj između dvije palme pokraj mora, cugaš nekakvo fensi-šmensi piće na slamku, oko tebe plešu ljepotice u suknjama od palmina lišća, dok zrakom odjekuju zvuci havajskih gitara i bubnjeva, zrakom lete galebovi i bijeli oblačci na plavom zemaljskom nebu. Jer takvo nešto, skoro neće biti moguće na - Marsu. 

Živio! :-)

Danijel Reponj

 


Komentari  
drago
+1 #3 drago 01-11-2017 10:52
Zdravo Bojane!
Divno je čuti komentar poput tvoga. Tačno je da na našem jeziku nema bukvalno ništa sem tračeva I jeftine politike čak ni o najvećim poduhvatima u kosmonautici. Ali veruj mi da nije mnogo bolje ni u drugim zemljama. Kada sam pisao o japanskoj sondi Hayabusa jel veruješ da čak ni na japanskom nije bilo bog zna koliko dostupnih podataka na netu! Jedva sam isplivao čitajući Ruse, Amere, Japance, Francuze itd. Zašto je to tako - duga je priča...

A što se tiče e-knjiga, stvar je sledeća. Kada smo počeli s time, ni Zorkić ni ja nismo znali da možemo da pravimo knjige pa su mnogi textovi ostali samo textovi na nekom starom server. Sada niko od nas nema previse vremena da to revitalizuje, ali se nadamo da će doći polako I to vreme.

Čitaj I piši
Pozdrav,
D.D.
BojanB
0 #2 BojanB 01-11-2017 10:20
Rodjen sam odprilike kad se orbiter spremao za rastanak sa svojim lenderom, Viking 2. Vidim da je ta misija bila malo dramatičnija od prve a znajući sebe to me nimalo ne čudi :P i veoma bitno u ovoj priči: Odakle bi ja to sve znao da nije gospodina Dragovića?! Da se ponovim od pre neki dan, za ljude poput mene koji znaju engleski na nivou osnovne komunikacije bez ikakve šanse da čitaju stručne tekstove na stranim jezicima ovi knjige su neprocenjive.

Hm, jos jedan detalj, vidim sprema se jubilarna e-knjiga a ja evo izbroja na svom HDD manje od devedeset. Nešto sam kanda propustio.

Još jednom veliko hvala.
drago
+6 #1 drago 31-10-2017 21:24
Hahahaha čim odem na Floridu vodim te sa sobom. Tamo se odlično jede a vidim da bi imali bezbroj tema za razgovor.
Veoma mi imponuje tvoj komentar jer do sada niodkoga nisam dobio ovakve reči za jedan svoj text. Nedavno smo Sale I ja konstatovali da će uskoro biti objavljena (I napisana) moja STOTA e-knjiga! To je divno, jer sam pisao uglavnom ono što bi I sam voleo da pročitam. Nadam se da će biti toga još.

Daklem, hvala ti još jednom što me čitaš I daješ iskrenu podršku.

Podrav,
Drago
Dodaj komentar