Tadpole-galaxy

Galaksija na slici, gore levo, zove se Tadepole Galaxy (galaksija Punoglavac) zbog dugačkog repa koji vuče za sobom te oblikom zaista i podseća na punoglvca. Njena kataloška oznaka je UGC 10214 (UGC je akronim od Uppsala General Catalogue koji broji 12.921 galaksiju vidljivu sa severne hemisfere naše planete). To je spiralna galaksija od nas udaljena 450 miliona svetlosnih godina a nalazi se u sazvežđu Zmaj (Draco). Njen pomenuti "rep" je zvezdana staza nastala spajanjem dve galaksije. Veća svojom moćnom gravitacijom usisava manju i tako je nastao taj 280 000 svetlosnih godina dugačak zvezdani rep.  U repu se vide i pojedina zvezdana jata. To su svetlo plave grudve, a svaka od njih sadrži više miliona džinovskih zvezda. Svaka ta zvezda džin je desetak puta toplija i milion puta sjajnija od našeg Sunca.

Pored Punoglavca sa zvezdanim repom na fotografiji se nalazi i preko 6.000 galaksija u pozadini i po tome ova fotografija skoro da konkuriše čuvenoj fotografiji Hablovo ultra-duboko polje.


Link na fotografiju: HUBBLESITE galery
Credit: NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, and ESA
Još iz Zagonetnog kosmosa


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži