PITALICA

Na svom putu oko Sunca naša planeta svake sekunde prevali put od 29,79 kilometara. Sa planetom i sve na njoj takođe putuje oko Sunca. Međutim,  ta brzina od 29,79 kilometara u sekundi je samo prosečna brzina jer se menja, pa je nekad veća, a nekad manja. Evo dva pitanja:

pitanje1) Zašto se zimi Evropa, Severna Amerika i dobar deo Azije kreću brže nego leti? ODGOVOR

2) Zašto se oko Sunca krećemo brže noću nego danju? ODGOVOR

zemlja

  

ODGOVOR

Zašto se zimi Evropa, Severna Amerika i dobar deo Azije kreće brže nego leti?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u zakonima kretanja planeta Johana Keplera.

perihelPlanete se oko Sunca kreću po eliptičnim putanjama, a u jednoj žiži te putanje nalazi se Sunce (prvi Keplerov zakon). Iz toga sledi da se tokom jednog obilaska Zemlje oko Sunca razdaljina između Zemlje i Sunca menja i da postoji jedna tačka na toj putanjui u kojoj je Zemlja najbliža Suncu (perihel) i tačka u kojoj je Zemlja najdalja od Sunca (afel). Brzina Zemlje na puto oko Sunca raste kada se ona približava perihelu, a opada kada se približava afelu.

Kada Zemlja stiže u ove tačke? U perihel dolazi početkom januara kada je na severnoj Zemljinoj polulopti zima. U afel stiže šest meseci kasnije kada je kod nas leto.

Dakle, kada je kod nas zima Zemlja je u blizini svog perihela pa se oko Sunca kreće brže nego šest meseci kasnije kada je kod nas leto, a Zemlja se nalazi u blizini afela.

 

 

Zašto se oko Sunca krećemo brže noću nego danju?

kretanjeDok putuje oko Sunca Zemlja se istovremeno rotira i oko svoje ose. Ovaj prvi put, put oko Sunca, zove se revolucija.

Dakle, u toku revolucije Zemlja se okreće oko svoje ose i istovremeno oko Sunca. Gledano sa severnog nebeskog pola Zemlja se oko Sunca okreće suprotno od smera kretanja kazaljke na satu, a u istom semru se obrće i oko sebe. Iz toga sledi da se brzina onih tačaka na Zemlji koje se nalaze suprotno od Sunca, a tu je noć, sabira sa brzinom revolucije, a oduzima od onih koje su na dnevnoj strani Zemlje.

Najbrže se kreću oni koji se u ponoć nalaze u ekvatorijalnom pojasu. Sa većim ili manjim geografskim širinama ta brzina se smanjue jer su tu uporednici kraći.

Dužina evatora je 40,075.004 km i sve tačke na ekvatoru prevale taj put za 24 časa ili oko 500 metara za jednu sekundu.

 

REČ

Revolucija

Reč revolucija je u stvari reč iz astronomskog rečnika, a znači okretanje nekog tela oko drugog. Ovu reč su kasnije preuzeli sociolozi i pripisali joj sasvim drugo značenje.

 


Komentari  
Logistic
0 #5 Logistic 17-02-2014 17:06
Radije bih se slozio sa poslednjim komentarom da godisnja doba zavise od nagiba zemlje prema suncu, tj sjeverne i juzne zemljine polulopte prema suncu. Da li su na juznoj polulopti zime identicnog inteziteta kao i na sjevernoj? NE!
A koja sila dovodi do promjene nagiba zemlje prema suncu?
Ako se Zemlja okrece oko svoje ose iz razloga jer postoji odredjena sila za to, morate se sloziti da je ta sila mnogo velika u odnosu na covjeka i njegove potrbe, pa zasto onda nema prefectan (motor) system koji bi koristio istu silu za okretanje...
mmcc
0 #4 mmcc 09-03-2012 18:55
Nisam pristalica ovakvih reagovanja, kao što je ovo moje, ali me nije "pobudilo" samo pitanje, već i fakti. A.Zorkić je tekst napisao 21. maja 2009.godine. Prvi komentar je usledio 9. novembra iste godine (ponovljen???), a zatim drugi komentar, takodje 9. ali marta 2012.godine. Enigma. Ja u "slučajnost" ne verujem. Ako sam u pravu, česta je zabluda kako do promene godišnjih doba dolazi zbog razlike u udaljenosti Zemlje od Sunca. Zemljina putanja oko Sunca je elipsa, ali ona nije toliko izdužena da bi to bio razlog izmene godišnjih doba. Razlog je nešto drugo. Majjednostavnij e rečeno razlo je promena nagnutosti zemlje prema Suncu, tj. sunčevi zraci kada padaju pod manjim uglom donose više svetlosti i toplote (i obrnuto).
Sanja
0 #3 Sanja 09-03-2012 12:45
Malo me buni, ako je Perihel najbliza tacka suncu, zasto je tada zima? Logikom se zakljucuje da je tada leto, sto smo blizi suncu, toplije je? Razumem da postoji objasnjenje, zelim da ga cujem
Nebojsa Icic
0 #2 Nebojsa Icic 09-11-2009 13:43
Odgovor nije potpun, ili pitanje. Naime i Australija se za vreme nase zime krece brze, ali se tada Evropa ipak brze krece zbog onog nagiba od 23 stepena.
Nebojsa Icic
0 #1 Nebojsa Icic 09-11-2009 13:41
Odgovor nije potpun, ili pitanje. Naime i Australija se za vreme nase zime krece brze, ali se tada Evropa ipak brze krece zbog onog nagiba od 23 stepena.
Dodaj komentar