Noć Vještica udomaćeni je termin za događanja u noći uoči blagdana Svih Svetih. Engleska izvedenica izraza potječe od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Noć uoči Svih Svetih, Sveta noć).

nocvjestica2

U našim krajevima suvremeno poimanje Noći Vještica pretežito se temelji na tek nedavno „posuđenom“ dijelu običaja koji su na zapadu poznati kao Halloween party.

Kod nas je uoči blagdana Svih Svetih bilo uobičajeno izrađivati kreature od "cuka" (bundeva, za one koji nisu vični Istarskom izričaju), staviti u njih voštanu svijeću pa ih pustiti da na prozorima, vratima, dvorišnim zidovima svijetle po cijele noći i svojim pomalo grotesknim izrazom plaše slučajne ili namjerne prolaznike.

nocvjestica1

Događanja imaju svoju dugu povijest koja seže još iz vremena starih Kelta. Po njihovim kalendaru Nova je godina počinjala 01. studenog. Slavlje je tog dana bilo posvećeno životu i smrti. Duše mrtvih koje za punog Mjeseca napuštaju svoje grobove i kreću se noću bile su im isuviše strašna nadnaravna mogućnost u koju su vjerovali i koje su se plašili.

Otud i maskiranje te pravljenje buke za što su smatrali kako će odagnati duše mrtvih od ulaska u njihove živote. Nešto kasnije, stari Rimljani su dušama mrtvih ostavljali hranu na ulaznim vratima kuća te palili svijeće u ciklama i repama kako bi dobre duše našle svoje domove, a istovremeno zločeste duše odagnali od svojih najmilijih. Bundeva se za ovu prigodu počela koristiti tek prije kojih stotinu godina, ponajprije na američkom kontinentu, što je ubrzo prihvaćeno i drugdje po svijetu pa i kod nas.

Danas je Noć vještica pomalo "kapitalistički" izričaj potrošačkog društva. Pa ipak to je prigoda da se ljudi sretnu maskom o masku te tako osobno druže i provode vrijeme zajedno. U sveopćoj „virtualizaciji“ društva čak i takova događanja treba promatrati u pozitivnoj socijalno-društvenoj komunikaciji, pa i riješavanju stresa. Zamaskirani, uvijek možete šefa tresnuti „čarobnom toljagom“ a da vam se to uzme za zlo (ili barem ne bi trebalo).

Pronađite svoje zaboravljene maske, vlasulje, kostime.. posudite nekoliko bundeva i poigrajte se s svojim bližnjima u opuštajućoj atmosferi.

 



Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 4 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 10 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...