U potpunoj tajnosti na Mars sletio još jedan lander

MLM panCAM 1

 

MLM lokacija slijetanja

MLM nacCAM 2

Iako su svjetski mediji izvještavali kako se ka Marsu kreće flota od tri letjelice  koje su sve u posljednjih mjesec dana sretno stigle u orbitu ili na njegovo tlo ispod radara ka crvenom planetu kretala se, kraćom trajektorijom, još jedna letjelica, orbiter sa landerom. Ova je letjelica lansirana raketom Vardar -3GLav 29.novembra 2020., najprije dospjevši u složenu eliptičnu orbitu gotovo dotičući točke L1 i L2 a zatim uključivanjem III stupnja u svega 63 dana odradila međuplanetarni let i pristigla na odredište. 

Orbiter načinjen u Srbiji „Ivana Brlić Mažuranić“ kreće se u orbiti oko Marsa karakteristika 800x1900km, dok je lander „Mihajlo Pupin“ načinjen u Hrvatskoj sletio na područje Acidalia Planitia i odaslao prve fotografije sa mjesta slijetanja. U trenucima kada publiciramo ovaj tekst na tom je području pala noć. Fotografije pristigle putem radio-linka; Mihajlo Pupin – Ivana Brlić Mažuranić – Radio sustav komponenta V nedvosmisleno pokazuju obilje vode na Marsovom tlu. Preliminarni rezultat astrobiološkog testiranja potvrđuje postojanje života na lokaciji slijetanja. Sada je glavno pitanje hoće li astrobiološka aparatura „Đorđe Balašević“ ustanoviti radi li se na tom području o egzistenciji inteligentnih oblika života ili onih jednostavnih, bez vlastite inteligencije.

Izvor:YU21 

MLM navCAM 7

MLM radioARAY station V

 


Komentari  
Stanković Goran
+3 #1 Stanković Goran 08-03-2021 09:42
Divna vest, moje čestitke svima u timu, i nikako ne na poslednjem mestu, gospodinu Tumpiću. Jedini žal mi ostaje što na fotografijama Marsa, kao i na onima sa Zemlje, nema traga života, pogotovo ne razumnog.
Dodaj komentar