26. april
• 1986. katastrofa u Černobilju

>>  26. aprila u 1h sat 23 minuta i 4 sekunde istrumenti u kontrolnoj sali pokazuju da je sve u redu... i operatori počinju planirani test. Na žalost, stanje reaktora nije onakvo kakvo su prikazivali instrumenti.

image22

Prema planu, operatori isključuju pumpe. Konstrukcija reaktora i već postojeća nestabilnost u radu dovode do naglog zagrevanja. Videvši šta se dešava, u 1 sat 23 minuta i 40 sekundi operator pritiska dugme za slučaj opasnosti koje treba da spusi sve upravljačke šipke i ugasi reaktor. Na žalost, tada je već bilo kasno. Za spuštanje upravljačkih šipki potrebno je oko 18 do 20 sekundi, a toliko vremena tada nije bilo.

UK_CH_320Nuklearni reaktor koji je izazvao najveću ekološku katastrofu. Direktan uzrok
još uvek nije poznat, u pitanju je greška u konstrukciji, ljudski faktor ili oba

Za samo sedam sekundi snaga reaktora raste na 30 GW, deset puta više od normalne vrednosti. Ogromna temperatura dovodi do deformacije i topljenja upravljačkih šipki i tako blokira njihovo  dalje spuštanje. Temperatura rekatora nastavlja munjevito da raste i u deliću sekunde reaktor eksplodira, a ubrzo nakon prve dolazi do još jedne eksplozije. Ove dve eksplozije izbacuju ogromnu količinu readioaktivih elemenata u atmosferu. Bio je ovo početak prve i najveće havarije jedne nuklearne elektrane na planeti.

Iz članka "Černobil" Milana Miloševića


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...