18. februar

• Otkriven Pluton

Kad snovi postanu stvarnost

Svima nama je poznat uobičajni (kapitalistički) klišej priče o tamo nekom jadniku koji je igrom slučaja nabasao na nekog ili nešto te odjednom postao zvijezda, uvaženi i poštovani član zajednice. Svi mi itekako dobro znamo da takvih stvari zapravo i nema a kada se nekome život i zalomi u stilu „klišej-priče“ vrlo brzo padne u zaborav, odnosno traje samo onoliko koliko je tvorcima priče bilo potrebno radi samo njima znanih i smišljenih igrica odnosno potreba.

newhorizons 18veljace
pluton 18veljace

Ipak, ponekada se nekome od nas zaista i zalomi neslućena slava i poštovanje. Ne, ne pričamo situacijama vezanim uz mini haljinice ili bujne dekoltee već o nečem znatno drugačijem. Međunarodnom uspjehu u svijetu znanosti.

Upravo je tako nešto veliko pošlo za rukom na današnji dan, 18. februara 1930. mladom američkom astronomu Clydeu Tombaughu (1906.-1997.). Otkrio je devetu po redu planetu Sunčeva sustava – Pluton.

Njegova životna priča započinje godinu dana ranije. Tombaugh je došao na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni gdje je dobio posao kao astronom-pomoćnik. Odrađivao je naporne poslove oko održavanja i pripreme teleskopa ali i one prizemnije, poput čišćenja i spremanja. Uspio je ishoditi dozvolu od upravitelja da u slobodno vrijeme (čitaj; vrijeme koje je sam sebi ukrao od sna) smije pregledavati snimke neba. Mukotrpno je to radio sve ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". To mu je i uspjelo, 18. februara 1930. godine.

Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje zagonetnu "zvjezdicu" i uskoro nije bilo dvojbe. Otkriće Plutona objavljeno je 13. marta iste godine. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona je oko 1187 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina. Pluton ima pet poznatih satelita: Haron, Nix, Hydra, Kerberos i Styx. Otkako je pored njega tijekom ljeta prošle godine prošla letjelica New Horizons nekada dalek i nezanimljiv svijet došao je u žižu pažnje znanstvene zajednice zbog svojih zagonetnih pojava i događanja na površini ali i u tananoj atmosferi. Ništa manje nisu zanimljivi ni njegovi sateliti.  

Nažalost, priča o otkriću Plutona kao planete (po definiciji) vjerno prati uvodne rečenice ovog teksta. Dana 22. avgusta 2006. na zasjedanju Međunarodnog astronomskog saveza u Pragu, Pluton je, na papiru, izgubio status planete i postao – planeta patuljak.

Tombaugh već odavno nije među nama, iza njega su ostala otkrića jednog kometa, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaktika. Letjelica New Horizons već je daleko od Plutona, sa njom u daleki svemir putuje i nekoliko grama posmrtnog pepela njegova otkrivača.

Nešto prizemnije, tu kod nas na planeti Zemlji 18. februara slavimo rođendan Marine Tumpić, kćerke autora ovog teksta.


Kako je otkriven Pluton



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...