Fotografija u pravoj boji severozapada Indije, Nepala i Tibeta. Lepo se vidi ogromna količina smoga/zagađenja iznad Indije i Tibeta, i kako planine sprečavaju njegovo dalje širenje.

smog

Indijska presonica Delhi je već drugu godinu za redom zagađeniji grad od Pekinga, koji se (ipak) zvanično vodi kao najzatrovaniji grad na svetu.

Prema podacima zvaničnih ispitivanja, Delhi je prošle godine imao prosečno 142,9 mikrograma otrovnih čestica PM2.5 (smtronosnih čestica prečnika do 2,5 mikrometara ili manje) po kubnom metru vazduha, što je 50% više od pekinškog proseka.

Ta količina je 13 puta veća od količine koju Svetska zdravstvena organizacija dozvoljava, i 3,5 puta više od indijskih standarda za čist vazduh.

Čak i najmanji zabeleženi prosek – 132 mikrograma po kubiku – zabeležen ja jednom punktu za merenje zagađenosti vazduha u Delhiju daleko je iznad najviših rezultata Pekinga (89 mikrograma po kubiku).

Analize su takođe pokazale da je prošle godine u Delhiju bilo dvaput više “loših” dana nego u Pekingu, a samo jedna nedelja “čistog” vazduha naspram 100 takvih dana u Pekingu. Prema kineskim izvorima, “loš” dan je onaj u kome nivo PM2.5 prevazilazi 150 mikrograma po kubnom metru, do je “čist” dan onaj gde tih čestica ima manje od 35 u kubiku. U Evropi je prosek 25 mikrograma, ali u Srbiji je sigurno veći.

Samo da podsetim da su čestice PM2.5 smrtonosne jer izazivaju rak pluća.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...