Učenici VI-3 razreda osnovne škole ''Sv. Vasilije Ostroški'' u Trebinjskom naselju Gorica za svoj takmičarski rad u okviru projekta ''Ja građanin'' izabrali su temu ''Trebinjska astronomska opservatorija'' sa kojim su osvojili prvo mjesto u školi i lokalnom takmičenju te plasirali se na regionalno takmičenje osnovnih škola. U četiri ekipe, u određenom vremenskom periodu učenicu trebaju predstaviti projekt sa isticanjem prednosti, mogućnosti sadržaja i kvaliteta kojima bi grad Trebinje bio obogaćen izgradnjom Astronomske opservatorije.

Na poziv nastavnika, profesora istorije Đorđa Loza koji je mentor tima učenika, članovi Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU) D. Slijepčević i M. Ilić održali su predavanje o projektu opservatorije i astronomiji uopšte, a u svrhu da stručnim informacijama za naredni nivo takmičenja pomognu učenicima da povećaju kvalitetu njihove prezentacije, tj. unapređenja portfolija kojim učenici predstavljaju svoj takmičarski rad. Mišljenja smo da su učenici i njihov mentor - nastavnik veoma kvalitetno pripremili svoj rad sa kojim imaju dobre šanse za plasman na republičko takmičenje, čime bi ovi marljivi učenici bili u prilici široj zajednici promovisati izgradnju Astronomske opservatorije u Trebinju. Također je dogovoreno astronomsko posmatranje za učenike da i praktično nadopune svoje, možemo slobodno reći dobro poznavanje astronomije, usprkos veoma maloj zastupljenosti ove drevne, a i moderne nauke u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Članovi TAU (D. Slijepčević, M. Ilić i N. Vujić) priredili su posmatranje u večer 18.marta sa školskog igrališta. Nebo je bilo izvanredno bistro, pa je pored takmičarskog tima, posmatranju prisustvovalo 70-ak učenika škole, nastavnika i građana. Prisutni su imali priliku baciti pogled kroz teleskope na sjajnija zvijezdana jata, magline i planetu Jupiter visoko u zenitu u sazviježđu Blizanaca. U blizini planete uočavala su se četiri sjajna satelita, a poseban utisak na posmatrače ostavili su Jupiterovi tamni atmosferski pojasevi i polarna područja.

01 02
03 04
05 06
07 08
09 10

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...