Valerij Nikolajevič Kubasov, jedan od poslednjih legendarnih kosmonauta Sovjetskog Saveza, preminuo je sinoć, 19. februara 2014. u79. godini.

Valeri Kubasov ASTP crew  
Kubasov 1935-2014 (foto: Vikipedija)  

Rodjen je januara 1935. u gradu Vjazniki (Vladimirovska oblast).

Po završetku Moskovskog avijacionog institute (MAI) 1958. Kubasov počinje da radi u slavnom Konstruktorskom birou OKB-1 Sergeja Karaljova, u odseku za balistiku. Godine 1966. postao je kosmonaut prvog odreda civilnih kosmonauta – inženjera OKB-1.

Obavio je tri kosmička leta. U oktobru 1969. kao brodski inženjer kosmičkog broda “Sajuz-6” obavio je prvo zavarivanje metala u kosmosu.

Drugi kosmički let mu je doneo svetsku slavu. U julu 1975. učestovao je u prvom medjunarodnom spajanju dva kosmička broda – “Sajuza-19” i “Apola-18”.

Poslednji let obavio je na orbitalnoj stanici “Saljut-6” u maju 1980. kao komandant sovjetsko-madjarske posade.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...