U Kruševcu se u oktobru organizuje treći po redu festival nauke "Dani Eureke". Festival će se održati u Gimnaziji 6. oktobra od 10 do 16 casova. Ove godine posetioci ce moci da vide veliki broj interesantnih eksperimenata koje za njih pripremaju studenti fizike sa PMF-a u Nišu, ucenici Gimnazije u Kruševcu, Hemijsko-tehnološke škole, ucenici Gimnazije iz Celja itd. Takode moćice da prisustvuju i predavanjima gde ce cuti zanimljivosti iz sveta nauke Po treci put u fiskulturnoj sali bice postavljen mobilni planetarijum koji svake godine privlaci pažnju velikog broja mališana.

AU "Eureka" i ove godine učestvovaće na festivalu nauke. U dvorištu će biti postavljeni teleskopi za posmatranje Sunca. Ovu postavku astronomi iz Eureke realizuju u saradnji sa studentskim timom "Astronomija iz fotelje". Članovi tima "Astronomija iz fotelje" u Kruševac donece specijalni solarni teleskop pomoću koga će posetioci moci da vide veliki broj detalja na površini Sunca i naprave svoje fotografije. Takode bice i predavanje o projektu "Astronomija iz fotelje" koji se realizuje u Nišu sa pocetkom u 13 casova.. Miloš Stankovic ce održati predavanje pod nazivom "Planete Suncevog sistema" sa pocetkom 14 casova u kabinetu za fiziku.

Za vecernje sate u planu je posmatranje sa Kosturnice. Tom prilikom posetioci bi mogli da posmatraju objekte kao što su zvezdano jato M13 u Herkulesu, M31 galaksiju u Andromedi, M45 Plejade i Jupiter. Posmatranje će početi u 21:00h.

Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno bolje upoznamo svet nauke.


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...