Pre neki dan dobili smo ljubazan poziv da posetimo jednu likovnu koloniju u Zmajevu, da se upoznamo sa slikarima kolonije, popričamo i pokažemo im šta ima na nebu. I tako mi krenemo u petak oko pet sati po podne put Zmajeva, malo zalutamo, ali ipak stigosmo na vreme. Doduše, slikari imaju vrlo tolerantan stav prem vremenu pa da smo došli i dva sata ranije ili kasnije oni bi rekli da smo stigli baš na vreme. Tako se mi odmah s njima složismo po pitanju relativnosti vremena.

DSCN8147
Mali Miša služi goste

A priča o toj koloniji počela je sedam godina ranije. O tome nam je govorio domaćin Rudan Miodrag, zvani Mali Miša (inače je krupan čovek od 180 cm visine, ali eto i visina je relativna). Dakle zaradio čovek nešto para, renovirao kuću i shvatio da je sve lepo i dobro, ali da nema ni jednu sliku u kući. Onda je počeo da obilazi ateljee i kupuje. Tako se upoznao sa nekoliko slikara i sprijateljio s njima. I sledeće godine ih on pozove na nedelju dana u svoju kuću da mu budu gosti i da slikaju. Ideja se primila, svi bili zadovoljni i okupljanje je postalo tradicija. Ove godine, kada smo pozvani i mi: Steva Mrainković (on je i organizovao našu posetu), Dušan Mrđa i ja, bilo je šesto okupljanje slikara. Ceo događaj je u međuvremenu dobio i zvaničan naziv „Radionica kod Malog Miše“. Radionica radi svake godine od 10. do 16. avgusta. Postoji i knjiga o njoj.

Pre nego što nastavim, da navedem ovogodišnje slikare radionice. To su: Janoš Mesaroš, Sajko Ištvan, Giga Đuragić – Dile, Živko Bajić, Drago Dragić, Pavlov Rade, Veselinka Klementino, Soć Ratko i Vojin Tišma.

DSCN8148

Nismo smo se čestito ni pozdravili sa svima, a na dugačkom stolu već se stvorilo posluženje. Onda je počela priča o slikarstvu i čarima svemira, o radionici i letećim tanjirima, o slikarskim tehnikama i vanzemaljcima. I taman kad se spustilo veče i Steva montirao teleskop da posmatramo, domaćin Miša kaže: „prvo večera, ondak teleskop“. A na stolu razne kulinarske špecije i razna pića. Tako mi opet udarili u priču kad stigoše kolači. Utom Mesec izašao, krupan k'o lubenica, a nebo vedro i neodoljivo. Dovrište u sred Zmajeva nije baš stvoreno za astronomsko posmatranje, ali većini je ovo bio prvi put da gleda kroz teleskop pa im je bilo interesantno sve, čak i sijalica na udaljenoj banderi koju smo u jednom momentu ulovili. Posle smo pogledali neke od markantnih emova, pa Saturn i tako dalje redom, sve do ponoći.

DSCN8142

U međuvremenu Mali Miša nas proveo po kući. Namerava, kaže, da se bavi seoskim turizmom pa je u dvorištu napravio tri apartmana. Baš tri i samo tri jer ne voli velike goste, a i atmosfera sa manje gostiju je intimnija i mnogo prijatnija. Pokazao nam je zatim – e ne znam kako se to zove, uglavnom tu se nalazi velika pušnica, zatim mesto za kotliće, pa roštilj, česma za pranje ruku itd. Onda nas je uveo u sobu za sastanke: sto sa 12 stolica i tridesetak uljanih slika. A to je tek početak, kaže Miša i zatim se zagleda u neku neodređenu tačku i više za sebe doda: „Jako sam zadovoljan. Jako sam zadovoljan“.

DSCN8153 Miša pokazuje deo svoje kolekcije od 150 slika
DSCN8119
Dušan sa knjigom utisaka

Oprostili smo se posle ponoći. Ostavili smo desetak naših časopisa da ih u Radionici prelistavaju.

Otišli smo sa utiskom da smo stekli nove prijatelje.

Pogledajte album fotografija

iz Radionice. Autor: Stevan Marinković

album

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 6 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...