discovery_ksc

Raketoplan Discovery u velikom hangaru na pripremi za let tijekom marta


U zaštićenom prostoru Kennedy-jeva svemirskog centra (KSC) na Floridi gdje se pilotirane letjelice, raketoplani, pripremaju za svemirske misije pronađen je kokain. Američka svemirska agencija odmah je o svemu izvjestila nadležne institucije te je pokrenuta opsežna istraga. Prema riječima glasnogovornice KSC-a, Lise Malone, kokain je pronađen u sklopu hangara u kojem se raketoplan Discovery priprema za zahtjevnu svemirsku misiju. Prema njenom izvješću riječ je o izoliranom incidentu koji neće utjecati na planiranje svemirskih misija, no svi su odlučni da se pronađe osoba ili osobe koje su kokain dopremile na veoma osjetljivo mjesto. Manja, neprecizirana, količina droge pronađena je na mjestu gdje svakodnevno prolazi dvjestotinjak zaposlenika u prostoru koji je nadgledan tv kamerama i gdje radnici ulaze s identifikacijskim karticama. Shodno tome vjeruje se kako će počinitelj ili počinitelji uskoro biti pronađeni.

Orbital Processing Facility broj 3 trenutačno koristi se za opremanje i pripremu raketoplana prije njegova postavljanja na specijalni teški nosač kojim se letjelica transportira na lansirnu rampu s koje uzlijeće u svemir. U NASAi su vidno razočarani i ogorčeni činjenicom da se mutni, opasni poslovi s drogama događaju i u njihovim redovima, kod najrizičnijh poslova o kojima ovise životi  astronauta.

Direktor KSCa, Bob Cabana, izjavio je kako se provodi opsežna istraga kako pri zaštitarskom odredu u samoj NASA tako i s federalnim snagama za borbu protiv droge. On nadalje kaže kako će se svi poslovi oko pripreme raketoplana provjeriti još jednom ali se ujedno i nada kako to neće odgoditi misiju raketoplana Discovery planiranu za ožujak ove godine. „Svi poslovi se višestruko kontroliraju od strane različitih osoba tako da nema razloga za brigu oko korektno izvedenih radnji kako na raketoplanu tako i na pomoćnoj opremi", zaključuje Cabana.

Inače, raketoplane je prilikom njihova leta u svemiru moguće povremeno vidjeti i iz naših krajeva i to golim okom kao sporu, putujuću zvijezdicu na noćnom nebu. Ukoliko američka administracija ne preinači svoju odluku od prije par godina do kraja 2010. flota od prestala tri raketoplana biti će povučena iz operativne upotrebe radi zastarjelosti i sigurnosnog rizika daljnje upotrebe.



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...