Dusan_Mrdja

Mnogi mediji su 10. decembra preneli vest da je maldi naučnik, docent dr Dušan Mrđa dobitnik ovogidišnje nagrade: "Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača".

Ovu nagradu dodeljuje Izvršno veće Vojvodine s "ciljem da mladim naučnicima pruži podršku u cilju kontinuiranog razvoja i unapređenja nauke i tehnološkog razvoja, jačanje veza između istraživanja i razvoja društva i ukazivanje na važnost nauke i istraživanja za budućnost društva."

Ime godišnje nagrade, "dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača, je odabano iz više razloga. Dr Zoran Đinđić bio je širokih nazora koji je dao veliki doprinos razvoju mnogih oblasti. Bio je čovek misli i čovek akcije, vizionarstva, neizmerne energije i upornosti. Dr Zoran Đinđić može biti uzor mladim naučnicima i istraživačima, jer bavljenje naukom zahteva spoj takvih osobina. Akademsku karijeru Zoran Đinđić je započeo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu izborom u zvanje vanrednog profesora.*

Dr Mrđu dobro poznaju mnogi čitaoci ovog sajta, a i svi oni koji su zadnjih godina učestvovali na Astronomskim kampovima na Letenki. Poslednjih godina dr Mrđa je aktivan ne samo u istraživačkim projektima i u radu sa studentima, nego i u popularizaciji nauke. U tom cilju održao je više popularnih predavanja širom zemlje i napisao više naučno popularnih članaka (na primer ovaj o eksperimentu u Cernu), dao velik broj intervjua itd. Od pre nekoliko godina nalazi se i na čelu Astronomskog društva Novi Sad.

Dr Mrđa je vlasnik nekoliko amaterskih teleskopa i foto opreme s kojom, kad nađe vremena, snima nebeske objekte (Probni snimci).

Malo je poznato da je dr Mrđa planirao slikarsku karijeru. Srećom po nauku opredelio se za fiziku, ali i danas ume da uzme kičicu u ruke i slika.

--------------

* Iz obrazloženja za ustanovljavanje negrade


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...