Ovo je omaž jednoj retkoj prirodnoj pojavi koja se u našim krajevima dogodila 11. avgusta 1999. godine.
Ovo je i omaž i izražavanje poštovanja svim učesnicima (učenicima i nastavnicima) organizovanog posmatranja koje smo tada oficijelno nazvali Ekspedicija u zoni totalnog pomračenja Sunca.
Ovo je odavanje i poštovanja roditeljima koji su imali poverenje u nastavnike svoje dece. Neki roditelji su nam se pridružili i aktivno se uključili u posmatranje, praćenje i merenje pojave.
 
1999 2
 

Ekspedicija - U zoni totalnog pomračenja Sunca

U proleće 1999. godine grupa nastavnika fizike iz više zrenjaninskih osnovnih škola je počela organizovanu pripremu za posmatranje totalnog pomračenja Sunca koje će se dogoditi 11. avgusta iste godine.

Sa 50-tak učenika, 6,7 i 8 razreda iz više zrenjaninskih škola i nastavnicima fizike, hemije i biologije, posle višemesečnih priprema (započetih u vreme bombardovanja) urađena je espedicija, 11. avgusta 1999. u zonu totalnog pomračenja Sunca. Logističku podršku nam je pružila OŠ “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina, Gimnazija i OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Kneževcu u kojoj je posmtranje realizovano i jedan salaš na Paliću. Želeli smo da deca osmotre kako jedan salaš reaguje na totalno pomračenje sunca.

Učenici su osim posmatranja pojave pomračenja Sunca, merili:

- promenu temeprature i pritiska vazduha,
- vlažnost vazduha,
- pojavu i promenu brzine, pravca i smera vetra,
- količinu svetlosti,
- posmatrali promenu ponašanja životinja, ptica i insekata,
- snimali, beležili i crtali svoja zapažanja,
- krvni pritisak. Meren je krvni pritisak učesnika ekspedicije u toku pomračenja (Rađeno na inicijativu i u saradnji sa grupom lekara zrenjaninske bolnice koji su to isto radili sa svojim pacijentima.)

U saradnji sa TV Santosom urađen je dokumentarni TV film.

Dobijeni materijal i podaci su obrađeni i predstavljeni te jeseni na Republičkom seminaru o nastavi fizike u Kladovu i na više mesta u Srbiji.

Otvoren je sajt na internetu na kom su postavljeni rezultati ekspedicije. Sajt su otvorili i uredili učenici članovi ekspedicije. Naglašavam da nije jedan od nas nastavnika tada nije imao ni elementarnu informatičku pismenost a kamoli umenje da kreira sajt na internetu.

Pod mentorstvom Dragana Hajrovića, profesora likovne kulture postavljena je izložba likovnih radova učenika OŠ “ Vuk Karadžić” u Zrenjaninu na temu "Eklips impresije", u likovnoj galeriji Duhovnog centra.

1999 1

Sa pripremama, prikupljanjem informacija, osmišljavanjem i definisanjem zadataka i ciljeva, nabavkom materijala, traženja sponzora i donatora počeli smo još u toku trajanja ratnog stanja, dok se u vazduhu iznad naših glava mešao zvuk bombardera i sirena. Treba naglasiti da je tada literature o ovoj pojavi bilo jako malo, internet je kod nas bio u povoju, nije bilo obilja informacija kao danas.

U junu i julu je rađena priprema sa decom.

Treba istaći da je tada u našoj sredini vladao izrazito negativni stav o ovoj pojavi, pun praznoverja, misticizma. Ovaj datum će Srbiji ostati kao istorijska sramota jer se sklonila u podrume, iza zavesa, navučenih zastora na prozorima i spuštenih roletna, aktivirana je javna rasveta, ulice su bile avetinjski puste, tzv stručnjaci su savetovali da se toga dana ni stoka na pašu ne pusti.

Ovi đaci i njihovi nastavnici se 11. avgusta 1999. nisu sakrivali od totalnog pomračenja Sunca. Ova grupa učenika i nastavnika će biti ponosna na ono što je toga dana radila. Zaslužili su da se svake godine na dan, 11. avgusta spominju.

1999 2

I pored izrazitog straha kod građana od pojave koju su mediji sugerirali i podsticali niko od roditelja dece koju smo pripremali i poveli sa sobom nije imao problem sa strahom od pomračenja Sunca. Imali smo ponude roditelja da nam se pridruže i pomognu u organizaciji i realizaciji ekspedicije. Neki su i pošli sa nama i aktivno učestvovali u posmatranju čak nam u nekim zadacima davali logističku podršku.

Tada mlada lokalna televizija TV Santos nam je pružila svu podršku u toku priprema ekspedicije. Nekoliko dana pre pomračenja imali smo uživo iz njihovog studija jednosatnu emisiju o pomračenju. Jednu kameru i tv ekipu su poslali sa nama u Novi Kneževac da naprave reportažu o pojavi i onome što smo mi sa decom radili.1999 3

Ovo je omaž kolegama koji više nisu sa nama: Zorici Radišić, profesorici biologije Zrenjaninske gimnazije, Krsti Naumoskom, profesoru astronomije, tada nadzorniku za fiziku u Pedagoškom zavodu Srednjobanatskog okruga, Srdanov Živku, nastavniku fizike u OŠ”J.J.Zmaj” u Zrenjaninu.

1999 4

Ovo je jedno kratko podsećanje na boravak u zoni totalnog pomračenja Sunca. Ipak se nismo za sve pripremili. Sa zadškom smo postali samosvesni urađenog posla, njegovog značaja, koliko će trajati impresija u svima nama, koliko će nas duboko i trajno događaj povezati i držati zajedno. Nismo dovoljno pisali i sačuvali sve rezultate. Život ne piše romane, u njemu se dešavaju stvari i pojave koje tu i tamo neko zapiše, predstavi.

1999 7

1999 8

1999 9

Iz foto albuma nastavnice fizike Jelene Bracić člana tima nastavnika koji je pripremao i realizovao ovu ekspediciju: 

https://www.facebook.com/media/set?vanity=jelena.bracic...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

  

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...