Tokom noći stizali su izveštaji o polarnoj svetlosti, (aurori) koja se dobro videla iz naših krajeva. Za ove geografske širine to je vrlo retka pojava.

Aurori su prethodila saopštenja sa pojedinih sajtova i mreža, a zatim i američke vlade o solarnoj oluji i mogućnosti poremećaja GPS sistema i poremećaji u električnom naponu. Oluju je izazvala velika grupa pega na Suncu što je dovelo do nekoliko sunčevih baklji usmerenih ka Zemlji. 

1

Srđanova objava

2

Marino javlja

Kod nas, na Viber grupi Astronomskog magazina prvi se tim povodom oglasio i auroru najavio juče oko 17 časova Srđan Penjivrag. Ubrzo se javio i Marino Tumpić, ali iz Irske. Zatim je Srđan objavio sasvim krako: Počelo je, a onda su oko 23 sata počele i da pristižu fotografije:

3

sa Krka (Marina Tumpić), 

4
Pa Čeda Stanković iz Budimpešte

Iz Zaječara Jozef Šuštar je dojavio „Fantazija. Ima perioda kada se vidi golim okom. Povremeno baš intezivno.“

5

U 00:23 ponovo Penjivrag: "Iz dvorišta. Tek sam krenuo u njive."

7
Samo dva minuta kasnije iz Podgorice Neđeljko Jeknić kaže da se i iz tog grada aurora lepo vidi, ali nije zadovoljan snimkom zbog problema sa kamerom.

8
Mile Kočić iz SremskeMitrovice u 00:29

6a

6b

6c

U isto vreme Marino iz Dablina šalje više fotografija

9
U 00:30 Krsitina Stanković šalje sliku iz Budimpešte

10

Pa opet Marino, a zatim...

sp
01:12 Srđan kaže „Ja sam u njivi u Banatu, aurora je vidljiva golim okom skoro do zenita“

11
01:41 Jaroslav Grnja, Bački Petrovac

12

13

U 02:21 javio se Danijel Reponj koji je napisao „Dakle, ovo zaista nisam očekivao, kakav vatromet ružičastoljubičastih nijansi boja i to intenzivno.😲 Vidjelo se golim okom da nebo nekako "pršti" u tim bojama. Napravio sam stotinjak snimaka i znate što, to je bilo preko cijeloga neba, ne samo na sjeveru i zapadu, bilo je preko cijeloga neba. Snimao sam i fisheye objektivom da se uvjerim da je to zaista tako. Nije bilo mjesta na nebu, a da nije bilo obasjano tim nijansama. Čak i oblaci koji su plutali naokolo, isijavali su te nijanse. Ovakvo nešto nisam nikada do sada vidio. Oduševljen sam. Aurora borealis je nevjerojatna! 🤩 Evo dvije fotke Aurore iznad sunčanog sata Sagitta borealis pored zvjezdarnice Apollo.“

14
Zatim Jozef u 09:11: „Evo i slike iz Zaječara. Povremeno je bilo i zelenih 'stubova'. Oko jednog minuta je bilo izuzetno intezivno i boje i sjaj. Slikano telefonom, a one sa fotoaprataom šaljem nakon obrade“

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More

    Kineski pristup svemirskim... 15 sati ranije
  • Gala said More
    Zbog takvih kao g.Duca smo prestali... 1 dan ranije
  • mit01 said More
    Kakve :D divne fotografije, nebo,... 2 dana ranije
  • Kizza said More
    Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Stručnjaci trenutno procenjuju... 4 dana ranije

Foto...