ag andjelko glivar

Odlazak Čovjeka, Liječnika i Astronoma

Zvjezdani putnik iz Donje Stubice, Dr. Anđelko Glivar (59) umro je danas, 07.11.2023. Pred više od mjesec dana ubola ga je osa, prouzročila super imunološku reakciju organizma od čega je dospio u stanje kome i nije se više probudio. Liječnici u više bolnica dali su sve od sebe, nažalost pomoći nije bilo.

Čovjek, Liječnik i Astronom, Prijatelj, dao je nemjerljiv doprinos svojoj sredini na sva tri područja svojeg djelovanja. Bio je istaknuti član društva, aktivno se bavio i drugim djelatnostima te davao sve od sebe za sve nas, zvjezdane putnike ma gdje se mi nalazili. 

M42M42, A. Glivar

Prva privatna zvjezdarnica u RH je bila njegova na bregu Kamenjak iznad Donje Stubice. Njegove astro-fotografije u prvom desetljeću digitalnog doba, a i kasnije, činile su se kao iz nekog predobrog SF filma. 

ag i mt zadnji susret svibanj2023

Upoznali smo se slučajno prije više od dvadeset godina. Od tada je na ovaj ili onaj način bio uključen ili upoznat s radom astronoma iz AU Vidulini. Prve korake u astronomiji i aeronautici napravili smo s njim, neke čak i kod njega u Zagorju. Planova za odlazak na susrete astronoma (AKL, Letenka..) uvijek je bilo ali život je odredio ovako. Anđelko je u svibnju ove godine bio na kratkom odmoru u Istri i donio mi njegovo zvjezdano vino (Croatian Space Wine - CROASTRO), načinjeno od grožđa iz vinograda koji okružuje njegovu Zvjezdarnicu iznad Donje Stubice. 

Rastali smo se s osmijehom na licu. Taj je Čovjek uvijek bio vedar i raspoložen. Čak i nakon prenapornog rada u svojoj ordinaciji našao je vremena za zvijezde. Na nama je da uživamo pod zvijezdama, on je sada s njima u beskonačnosti. Hrvatska je izgubila velikog Čovjeka. 

Njegovoj obitelji saučešće i snaga da izdrže. Počivaj u miru dragi Prijatelju! Anđelko...

ag2

 

Fotografije Anđela Glivara u AM:

 


Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...