Edukacijsko-pokazni poligon ARES/LUNA

ares luna shema

Atrij Industrijsko-obrtničke škole Pula radom učenika i njihovih nastavnika pretvoren je u ambijent nalik Marsu i Mjesecu – poligon ARES/LUNA. Tijekom prošle i ove školske godine, u sklopu praktične nastave, učenici i njihovi nastavnici marljivo su radili i oplemenili nekad bezlični prostor u nešto posebno i zanimljivo. Pored same površine Marsa i Mjeseca tu su i prigodne makete, također izrađene kroz provedbu radnih operacija praktične nastave. Mjerenje, rezanje, brušenje, zavarivanje, bojanje, lijepljenje, tokarenje... uz uporabu priručnog materijala, opreme i alata rezultiralo je maketama svemirskih letjelica (orbiter, lander, rover, raketa). Svoje je mjesto tu ugledala i nastamba za buduće kolonizatore Marsa. 

LUNA 25 orbiter, LUNA 25 lander, LUNA 25 rover pokazne su tvorevine koje u vjernom mjerilu i obliku pokazuju kako to zaista izgledaju letjelice-roboti koje šaljemo ka drugim nebeskim tijelima. Kompleks LUNA 25 predstavlja cjeloviti prikaz složene svemirske misije na drugo nebesko tijelo sa svim ključnim elementima misije. Maketa rakete ANGARA/NEPTUNE predstavljena je u umanjenom mjerilu, kao i maketa nastambe Origo+ koja omogućava smještaj osmero ljudi na dalekom svijetu, Marsu. 

U opremanju ARES/LUNA sudjelovali su i učenici Tehničke škole Pula, nekolicina njih čini danas okosnicu mladog tima Istarskog svemirskog programa. Učenicima i nastavnicima Industrijsko-obrtničke škole Pula predstoje još finalni radovi do potpunog završetka poslova oko ARES/LUNA poligona. Po završetku nastavne godine, svi koji žele vidjeti svemirske letjelice, „hodati” Marsom ili Mjesecom moći će to napraviti ovdje na Zemlji. Time se polako zaokružuje cjelina događanja i aktivnosti koje su javnosti već neko vrijeme poznate kao formiranje CSI Pula (Centar za Svemirska Istraživanja).

Ilustracije koje donosimo prvi su puta javno objavljene, a ustupili su nam ih IOS Pula i AUV.

ARES LUNA a1

L25 lander a1

L25 orbiter a1

L25 rover a1

origo a1

Angara Neptune a1


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...