Edukacijsko-pokazni poligon ARES/LUNA

ares luna shema

Atrij Industrijsko-obrtničke škole Pula radom učenika i njihovih nastavnika pretvoren je u ambijent nalik Marsu i Mjesecu – poligon ARES/LUNA. Tijekom prošle i ove školske godine, u sklopu praktične nastave, učenici i njihovi nastavnici marljivo su radili i oplemenili nekad bezlični prostor u nešto posebno i zanimljivo. Pored same površine Marsa i Mjeseca tu su i prigodne makete, također izrađene kroz provedbu radnih operacija praktične nastave. Mjerenje, rezanje, brušenje, zavarivanje, bojanje, lijepljenje, tokarenje... uz uporabu priručnog materijala, opreme i alata rezultiralo je maketama svemirskih letjelica (orbiter, lander, rover, raketa). Svoje je mjesto tu ugledala i nastamba za buduće kolonizatore Marsa. 

LUNA 25 orbiter, LUNA 25 lander, LUNA 25 rover pokazne su tvorevine koje u vjernom mjerilu i obliku pokazuju kako to zaista izgledaju letjelice-roboti koje šaljemo ka drugim nebeskim tijelima. Kompleks LUNA 25 predstavlja cjeloviti prikaz složene svemirske misije na drugo nebesko tijelo sa svim ključnim elementima misije. Maketa rakete ANGARA/NEPTUNE predstavljena je u umanjenom mjerilu, kao i maketa nastambe Origo+ koja omogućava smještaj osmero ljudi na dalekom svijetu, Marsu. 

U opremanju ARES/LUNA sudjelovali su i učenici Tehničke škole Pula, nekolicina njih čini danas okosnicu mladog tima Istarskog svemirskog programa. Učenicima i nastavnicima Industrijsko-obrtničke škole Pula predstoje još finalni radovi do potpunog završetka poslova oko ARES/LUNA poligona. Po završetku nastavne godine, svi koji žele vidjeti svemirske letjelice, „hodati” Marsom ili Mjesecom moći će to napraviti ovdje na Zemlji. Time se polako zaokružuje cjelina događanja i aktivnosti koje su javnosti već neko vrijeme poznate kao formiranje CSI Pula (Centar za Svemirska Istraživanja).

Ilustracije koje donosimo prvi su puta javno objavljene, a ustupili su nam ih IOS Pula i AUV.

ARES LUNA a1

L25 lander a1

L25 orbiter a1

L25 rover a1

origo a1

Angara Neptune a1


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici su zaključili (tako piše u... 3 sati ranije
 • Baki said More
  NGC 612 je sočivo galaksija u... 3 sati ranije
 • marino1 said More
  Hvala ti Jozefe na ovoj vrijednoj... 9 sati ranije
 • Željko Kovačević said More
  Pozadinsko zračenje ostavlja svoj... 10 sati ranije
 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije

Foto...