Sadnice (blisko)svemirskog pomidora (paradajza) besplatno podijeljene zainteresiranima

CAB eksperiment Grasak

Industrijsko-obrtnička škola Pula, Centar za svemirska istraživanja Pula i Astronomska udruga Vidulini – Istarski svemirski program su u srijedu 08. lipnja od 18h do 19h na Vidikovcu, Rizzijeva 40, Pula zainteresiranim građanima besplatno podijelili preko stotinu i pedeset sadnica autohtonog istarskog pomidora (paradajza). Sjemenke iz kojih su u Rasadniku Longo (dr.sc. Dino Babić) formirali sadašnje male sadnice boravile su  bliskom svemiru prošle godine u misijama letjelica HISTRION 201 i HISTRION 202 „Danijel Vuković“.

Besplatna podjela sadnica izvršena je ispred Industrijsko-obrtničke škole Pula. Prvobitno je bilo planirano da svaki namjernik dobije komplet od po tri sjemenke no obzirom na izuzetno veliki broj zainteresiranih građana, a kako bi čim više njih dobilo sadnice, taj je broj smanjen na po jednu ili dvije sadnice po pojedincima ili obiteljima. Građani su uz sadnice (iz plave, crvene ili crne skupine) dobili i i upute odnosno informativni materijal o njima, načinu sadnje i tretmanu tijekom rasta i konzumacije te načinu slanja povratnih informacija o napretku biljaka na dobrovoljnoj osnovi. Na taj način Istra je dobila preko stotinu i pedeset novopečenih svemirskih poljoprivrednika u pilot projektu građanin-znanstvenik“  s područja astrobiologije.

IMG 20220608 WA0005

Sjemenke ovih sadnica boravile su tijekom prošle godine u bliskom svemiru u misijama letjelica HISTRION 201 i 202 kao dio seta astrobiologije čiji program vodi Ivica Lađarević, mag.ing.agr. Na licu mjesta ekipa Istarskog svemirskog programa Industrijsko-obrtničke škole Pula i AU Vidulini sa građanima su razgovarali o temama ekološke poljoprivrede, odnosno onome što nam se prečesto prodaje kao takvo. Druženje u neformalnom obliku sa ljudskim osmjehom potrajalo je do 20h.

H205 astrobiologija SET3

Najmlađima je bilo zanimljivo vidjeti  i dodirnuti izloženu veliku maketu rakete Angara-Neptune_V koju su izradili učenici škole. Bile su tu izložene i letjelice H201 i H202. Usporedba njihove pohabanosti naspram blistavo sjajne i neoštećene H203 (koja još nije letjela u stratosferu, bliski svemir)  jako ih se dojmila. Na pitanja djece ali i starijih odgovarali su Gabrijel Erman, mag.ing.el., Dragan Basara i Marino Tumpić, nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Pula a nesebičnu pomoć pri prikupljanju podataka, podjeli sadnica i tehničku pomoć  pružile su profesorice Maja, Kristina, Arlen i Nataša. Filip Gembec, doskorašnji učenik, profesor Dragan Pantić te ravnatelj škole Dragan Radovanović svojim su angažmanom omogućili da sve protekne u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. 

IMG 20220608 WA0008

„Kad škola prestane biti samo mjesto za skupljanje petica (ili jedinica, op.a) te svojom aktivnošću preraste u aktivnu, cjelodnevnu, živu instituciju na dobrobit društva u cjelini onda to znači da naš posao, koji radimo sa zadovoljstvom, radimo itekako dobro.“ Dolazak ovoliko velikog broja ljudi ugodno nas je iznenadio i dao smjernice za veliki projekt „građanin-znanstvenik“ kojeg spremamo kasnije ove godine a čija se realizacija planira tijekom 2023., kazao nam je Ivica Lađarević. 

Nebo nije granica, granica je tamo gdje ju sami postavimo rekao nam je na brzinu Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa zauzet raspravom o svemiru sa desetero djece koji se nisu mogli odvojiti od izloženih letjelica HISTRION, zaključivši kako su upravo oni naša jedina budućnost.

JOŠ FOTOGRAFIJA

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...